grondwerker in actie

Wat doet een grondwerker?


Wat is een grondwerker en wat doet hij/zij?

Ben jij benieuwd wat een grondwerker is en wat deze zoal doet? Een grondwerker is ook wel een beroep dat valt binnen de infrasector. Dit wordt ook wel Grond-, Weg- en Waterbouw genoemd. Grondwerk is de eerste stap wanneer er een project start in de bouw- of infra sector, waardoor je vaak vacatures in de groenvoorziening voor grondwerkers ziet. De ondergrond dient namelijk bruikbaar te worden gemaakt voor het leggen van kabels, wat bij uitstek de taak is van de grondwerker. Je ontgraaft en verzet de grond en brengt onder andere verhardingen aan. Wat doet een grondwerker nog meer, welke taken behoren zowel tot zijn/haar pakket en wat verdien je eigenlijk als grondwerker? Je leest het in dit artikel.

Wat doet een grondwerker zoal

Wanneer een weg moet worden gelegd of als er een huis moet worden gebouwd, komt de grondwerker om de hoek kijken. Deze doet het voorbereidend werk en maakt de grond klaar voor sanering of de bouw.  Hierbij werk je samen in een team met andere grondwerkers en eventueel kraanmachinisten. Alleen werken zal niet zo snel gebeuren. Je werkt hierbij vaak op bedrijfsterreinen, in buitengebieden of in woonwijken.

De taken van een grondwerker

Een grondwerker heeft verschillende taken. Zo dient deze glasvezelnetwerken, kabels, leidingen en riolering aan te leggen of te verwijderen. Hij of zij biedt assistentie bij het plaatsen van duikers, lantaarnpalen, beschoeiing en taluds. Ook zet de grondwerker damwanden, banden en straatkolken en maakt deze huisaansluitingen. Verder houdt de grondwerker zich bezig met herstelwerkzaamheden aan bestrating, het graven en dichten van sleuven en biedt deze assistentie aan de kraanmachinist. Je hebt naast grondwerkers aan kabels en leidingen ook grondwerkers riolering. Deze houden zich bezig met het aanleggen van rioolbuizen en verrichten ook huisaansluitingen. Beiden hebben dus zo hun eigen taken. Het werk als grondwerker is hoe dan ook vrij afwisselend en uitdagend. Geen dag is hetzelfde als je als grondwerker werkt.

Wat is je salaris als grondwerker?

Ben jij benieuwd wat een grondwerker zoal verdient? Als grondwerker verdien je doorgaans tussen de 2.100 euro en de 2.400 euro bruto per maand. Dat is niet slecht. Dit is doorgaans ook afhankelijk van je leeftijd, kennis, ervaring en welke werkzaamheden je gaat uitvoeren. Bekijk ook eens deze grondwerker vacatures als een baan als grondwerker jou wel aanspreekt. Wij wensen je veel succes met solliciteren!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.