Voordelen en nadelen van een creditcard

Niet iedereen heeft er één: een creditcard. Digitaal betalen is populair en de pinpas is daarbij heel populair. Hoe zit het met de creditcard? Wat zijn redenen om een creditcard te willen en wat zijn de voor- en nadelen?

Voordelen van een creditcard

De belangrijkste voordelen op een rij:

#1 Een creditcard wordt wereldwijd geaccepteerd

Als je veel over de wereld reist, dan heeft een credit card een aantal voordelen boven een pinpas. De meeste creditcards worden over de hele wereld geaccepteerd. Dat is bij een pinpas niet altijd zo. Bovendien moet je bij de bank eerst regelen dat je je pinpas buiten Europa wilt gebruiken. Sommige creditcards schrijven automatisch Airmiles bij. Vergelijk de kosten en extra’s van verschillende creditcards bij credit-cardaanvragen.nl.

#2 Je aankopen zijn automatisch verzekerd

Iedere creditcard heeft een automatische aankoopverzekering. Aankopen die je met je creditcard betaalt, zijn automatisch verzekerd. Als je bijvoorbeeld een laptop hebt gekocht en betaald met je creditcard en je laat hem vallen, dan kan je dit op je creditcard maatschappij verhalen. Die aankoopverzekering is normaal gesproken 180 dagen geldig. Bij duurdere credit cards geldt soms een langere aankoopverzekeringsduur.

#3 Bestelling niet geleverd? Geld terug

Online aankopen brengen onzekerheid met zich mee. Je pakket kan zoek raken of het bedrijf waar je besteld hebt, kan failliet gaan. Heb je dan met iDeal of overschrijving betaald, dan ben je je geld in de meeste gevallen kwijt. Heb je met een credit card betaald, dan heb je afleveringsgarantie. Als je aankoop niet geleverd wordt, dan is het risico voor hen en krijg je je geld van de credit card maatschappij terug.

#4 Snel extra geld nodig?

Als je snel extra geld nodig hebt, dan kan je, afhankelijk van de voorwaarden van je creditcard, gebruik maken van de kredietmogelijkheid. Je kan dan geld opnemen tot de limiet die toegestaan is. Dit is een vorm van lenen en hiervoor betaal je wel rente. Het is verstandig om van te voren na te gaan hoe hoog die rente is.

Nadelen van een creditcard

Naast het gemak en de voordelen van een creditcard is het goed om op onderstaande punten te letten:

#1 Een creditcard kost geld

Voor een creditcard betaal je jaarlijks een bedrag. Dat varieert, afhankelijk van het merk en soort kaart, van een paar tientjes tot honderden euro’s per maand. Voor de dure creditcards krijg je wel iets extra’s terug in de vorm van extra gemak of extra verzekeringen.

Naast de jaarlijkse bijdrage kan de bank of creditcard maatschappij een fikse rente rekenen voor openstaande bedragen. Hoe hoog die rente is, verschilt weer per merk.

#2 Gevoelig voor fraude

Bij verlies of diefstal van je creditcard, kan iemand anders er gemakkelijk gebruik van maken. Je hebt geen pincode nodig zoals bij de pinpas. Bij de meeste betalingen is het voldoende om de credit card af te geven. Dat lukt tot het moment dat je je creditcard laat blokkeren.

Online kan je ook met een creditcard betalen. Veel online shops slaan gegevens, waaronder creditcard gegevens op. Die gegevens kunnen in verkeerde handen vallen. Bovendien kan je het slachtoffer worden van skimmen of phishing. Gelukkig krijg je in de meeste gevallen het geld wel terug, maar dat kost tijd en moeite.

#3 Makkelijk geld uitgeven

Met een creditcard is het wel heel makkelijk geld uitgeven. Je krijgt de afrekening pas aan het einde van de maand. Je kan daardoor, als je niet op je uitgaven let, in de schulden raken.

Wil je graag een creditcard maar niet het risico lopen dat je teveel geld uitgeeft? Dan is een prepaid creditcard een goed alternatief.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *