verwachting crypto

Verwachtingen voor cryptocurrency in de nabije toekomst

Over het algemeen was 2021 een goed jaar voor cryptocurrency. De Bitcoin heeft nieuwe records gebroken en de interesse in en populariteit van crypto’s is sterk toegenomen. Steeds meer mensen wagen een gokje en beleggen in cryptocurrency. Het is een waardige concurrent geworden van beleggen in aandelen.

Beleggen in cryptocurrency heeft als voordeel dat je snel resultaten kan boeken vanwege het sterk fluctueren van de koersen en dat lijkt vooral jongeren aan te spreken. Wie de Bitcoin koers of wat minder bekende crypto’s als de Cardano koers die onlangs sterk gestegen is, goed in de gaten houdt, kan snel winst boeken.

Wetgeving en regulering van cryptomunten in de EU

Tot nu toe verschilt het per land in hoeverre het bezit en de handel in crypto is toegestaan, of het als wettig betaalmiddel wordt erkend of dat het bezit en/of de handel erin is beperkt of zelfs verboden. Overheden proberen steeds meer om het gebruik van cryptocurrency te reguleren en in wetten te vangen. In 2022 treedt er in Europa een nieuwe verordening in werking: Markets in Crypto Assets Regulation (MiCA).


Deze verordening heeft als doel om een beter beschermingsniveau voor consumenten en meer wettelijke zekerheid voor crypto assets te creëren. Verder wordt de mogelijkheid geboden om gebruik te maken van distributed ledger technology (DLT) en crypto-assets binnen de financiële markt en wordt er meer financiële stabiliteit geboden.

Als voordeel wordt genoemd dat door de MiCa alle cryptodienstverleners in Europa gelijke kansen op de markt krijgen. Tot nu toe vielen ze in Nederland onder het vrij strenge toezicht van de DNB. Door deze nieuwe verordening lijken Nederlandse crypodienstverleners een betere concurrentiepositie te krijgen. Bovendien kan men nu de afzetmarkt binnen heel Europa uitbreiden. Het is wel nodig om voor deze activiteiten tijdig een vergunning aan te vragen.

Cryptocurrency als wettig betaalmiddel?

In steeds meer webwinkels is het al mogelijk om met cryptocurrency te betalen. De webwinkel bepaalt zelf welke crypocurrency dat zijn. Tijdens de transactie wordt de europrijs omgezet naar de crypo koerswaarde van dat moment. De verwachting is dat steeds meer webwinkels zullen volgen.


El Salvador heeft als eerste land een Bitcoin als wettig betaalmiddel geaccepteerd. Naar verwachting zullen in 2022 meer landen dit voorbeeld volgen. Maar dit zullen vooral ontwikkelingslanden zijn.

De koers van de Bitcoin

Als je kijkt naar het afgelopen jaar, zie je dat de Bitcoin een maximale waarde heeft gehaald van ruim 54600 euro. Het blijft koffiedik kijken natuurlijk maar experts gaan ervan uit dat de waarde van de Bitcoin, met ups en downs, zal blijven stijgen. Er worden waarden van rond de 60.000-90.000 euro voorspeld.