horeca

Tips voor een succesvolle horeca inrichting

Een eigen horecazaak blijft nog steeds de grote droom van heel veel mensen. Het inrichten roept allerlei ideeën op over waar de horeca inrichting aan moet voldoen, zoals een prettige sfeer, leuke gasten, lekker eten en drinken en mooie verlichting. En dan moet het ineens ook echt gebeuren. De gelegenheid moet niet alleen smaakvol ingericht worden maar ook een goede loop hebben die efficiënt en toch sfeervol is. Gasten moeten graag willen terugkomen en niet alleen omdat het eten zo lekker of de koffie zo goed is. Mensen komen terug wanneer ze een bijzondere ervaring hebben opgedaan.

Ontwikkel een sterk concept

Je zult bij het opzetten van de zaak beslist al wel een doelgroep voor ogen hebben gehad, een bepaald type horecazaak ontwikkelt hebben waar je voor wilt gaan. Het belangrijkste is dat de inrichting, de routing, de verlichting en de sfeer overeenkomen met wat jij wilt en wel zo dat het commercieel verantwoord is maar toch jouw persoonlijkheid vertegenwoordigt. Een horeca inrichting met een goede samenhang is dan van fundamenteel belang. Op die manier laat je duidelijk zien wie je bent en waar jij als bedrijf voor staat. Een eenheid daarbinnen versterkt het concept waaraan je wilt voldoen.

Zintuigen spelen een grote rol

Eten en drinken gaat samen met voelen, proeven, horen en beleven. Alles moet op elkaar afgestemd zijn, het moet een geheel vormen. Welk materiaal je waarvoor gebruikt blijkt een keuze die aan de basis staat maar wel mede bepalend is. Denk aan hout, glas, welke stoffen, welke basiskleuren wil je gebruiken en wat vertellen die kleuren. Door een goede horeca inrichting krijg je die eenheid waardoor een prettig gevoel gecreëerd wordt. Een goede akoestiek mag zeker niet vergeten worden. Geluid dat rondzingt is niet prettig, niet voor gasten maar ook niet voor medewerkers.

Volg de trends

Wat daarnaast belangrijk is bij horeca inrichting zijn natuurlijk de trends. Hergebruik speelt een grote rol of het nu gaat om een nieuwe gebruiksfunctie van een locatie of om gerecyclede producten. Een goede basis in de horeca inrichting geeft ruimte om met een paar duidelijke accentwijzigingen een interieur snel aan te passen aan veranderende trends. Op die manier behoudt het interieur karakter wat gasten aanspreekt. Een andere trend is de Instagram waardigheid. Dat is niet alleen leuk maar vooral commercieel slim. Het is een prima manier om gratis reclame te genereren. Daar kun je met de inrichting op inspelen door speciale hoekjes voor foto’s te creëren.

Prettige ambiance

Goede verlichting is cruciaal bij een goede horeca inrichting. Niet alleen het uiterlijk maar ook de verlichting zelf. Het type verlichting moet aansluiten bij het doel. Niet elke plek in de zaak heeft behoefte aan hetzelfde type verlichting en dan kom je gelijk uit bij de routing. Een goede routing heeft alles te maken met de juiste horeca inrichting. Is er een goede looproute voor de werknemers, voor het toilet, kunnen gasten op een goede manier welkom geheten worden, dit zijn praktische zaken die uiteindelijk mede bepalend zijn voor de algehele beleving.

Doe inspiratie op bij collega’s, kijk wat er is aan mogelijkheden in de praktijk en pas die toe binnen je eigen concept. Op die manier weten jij en je gasten precies waar je als bedrijf voor staat.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *