schenken aan de kinderen

Schenken aan de kinderen

Bent u van plan om dit jaar een grote schenking te doen aan uw zoon of dochter?

Het is een goed moment om gebruik van te maken van de schenkingsvrijstellingen. We vertellen u graag meer over de belastingregels waar u van kunt profiteren. Ook leest u dat het eenvoudiger is geworden om uw kinderen te helpen bij het kopen van een huis.

Verhoging leeftijdsgrens

In 2013 veranderen er twee dingen. De leeftijdsgrens is opgeschoven van 18 tot 35 jaar naar 18 tot 40 jaar. U mag nu dus ook uw kinderen die ouder zijn dan 35 jaar helpen met een schenking. De bedragen die u vrij van schenkbelasting mag schenken zijn extra verhoogd. Het bedrag voor een eenmalige schenking is voor 2013 € 24.676,-. Wilt u uw kind helpen bij de aankoop van een huis of het betalen van een dure studie? In 2013 mag u een bedrag van maximaal € 51.407,- schenken. Voorwaarde is dan wel dat uw kind de schenking gebruikt voor de aankoop van een eigen woning of om een dure studie te betalen.

Schenken aan kinderen van 40 jaar of ouder

Is uw zoon of dochter 40 jaar of ouder, dan kunt u de genoemde bedragen niet schenken zonder schenkbelasting te betalen. Is de huwelijkspartner van uw kind jonger dan 40 jaar? In dat geval kunt u toch profiteren van de vrijstelling. De belastingdienst ziet echtparen als één. Het geldt dus alleen als uw kind getrouwd is. U kunt natuurlijk wel altijd het jaarlijks vrijgestelde bedrag schenken zonder schenkbelasting te betalen. Voor 2013 is dat € 5.141,-. Als u meer schenkt betaalt uw zoon of dochter 10% schenkingsbelasting over het bedrag dat de vrijstelling overtreft.

Uw kind helpen bij de koop van een huis

In de huidige woningmarkt helpen veel mensen hun kinderen bij het kopen van een huis. Heeft u in 2010 of 2011 een schenking gedaan, zodat uw zoon of dochter een huis kon kopen? Dan weet u vast nog dat u naar de notaris bent geweest om een notariële akte op te laten stellen. Wilt u in 2013 nogmaals schenken om één van uw andere kinderen te helpen bij de aankoop van een huis, dan zit het anders. Een notariële akte is dan namelijk niet meer nodig. Dat scheelt u tijd, geld en moeite.

Uw kind koopt een huis in het buitenland

Tot voor kort was het niet duidelijk of u ook mocht helpen bij het kopen van een huis als uw kind in het buitenland ging kopen. Met de invoering van de nieuwe regelingen geldt de vrijstelling ook voor de aankoop van huizen in het buitenland. De voorwaarde is dan dat uw kind een huis koopt in het land waar hij of zij werkt. U kunt dus niet helpen bij het kopen van een boerderij in Frankrijk als uw kind in Nederland werkt. Een andere voorwaarde is dat Nederland een belastingverdrag moet hebben met het land waarin uw kind werkt en een huis koopt.

Wilt u meer weten over het helpen van uw kind bij de aankoop van een huis? Bekijk dan dit artikel over schenken. Hierin staan de voor- en nadelen duidelijk op een rij.
Auteur: Tanja van Dijk, ABN AMRO

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *