lage rente

Profiteer van de lage rente

De hypotheekrente daalt al sinds 2011 en staat nu op een historisch laag niveau. Telkens als je denkt dat het niet lager kan, daalt de rente toch nog wat verder. Nu, zeker, met de laatste economische ontwikkelingen en de Corona Crisis, is de verwachting dat de bodem wel zo’n beetje bereikt is. De verwachting is daarom ook dat de rente binnenkort zal gaan stijgen.

Lage rente heeft voor- en nadelen

Een lage rente is slecht voor bijvoorbeeld pensioenfondsen die hierdoor lage rendementen behalen, voor spaarders, banken en verzekeringsmaatschappijen. De krapte op de huizenmarkt en de hoge huizenprijzen zijn voor een deel ook toe te schrijven aan deze historisch lage rente.

Voor particulieren die een hypotheek of andere lening willen afsluiten is een lage rente juist voordelig en is dit het ideale moment om dit te doen.

Hoe kan je als particulier profiteren van de lage rente?

Door de lage rente is geld lenen heel goedkoop geworden. Hieronder zullen wij een aantal mogelijkheden noemen om als particulier te profiteren van deze lage rentes.

Hypotheek

Wie op dit moment een huis koopt of zijn hypotheek wil oversluiten of aan het einde van zijn rentevaste periode zit, heeft geluk. De hypotheekrente is bijzonder laag. Dit kan je vooral zien op de rentetarieven als deze voor 10 jaar wordt vastgezet. Het lijkt daarom een goed idee om voor een langere rentevaste periode te kiezen. Veel lager zal de rente tenslotte niet worden. Een hypotheek afsluiten tegen een paar procentpunten lager, kan je uiteindelijk veel geld per maand schelen.

Persoonlijke lening

Wie geld wil lenen, kan dat nu tegen een lage rente doen. De rente voor een persoonlijke lening ligt rond de 3,5%. Hierbij geldt wel, dat het voordeel vooral geldt bij de wat hogere bedragen, dus bedragen boven de 25.000. Bij lagere bedragen dan 25.000 zal je hier minder van profiteren. Bij een doorlopend krediet is het rentevoordeel trouwens veel lager dan bij een persoonlijke lening.

Verschil persoonlijke lening en doorlopend krediet

Bij een persoonlijke lening leen je een vast bedrag waarbij je per maand een vast bedrag afbetaalt gedurende een vaste looptijd tegen een vaste rente.

Bij een doorlopend krediet heb je de mogelijkheid om ieder moment geld op te nemen tot de kredietlimiet bereikt is. Je betaalt alleen rente over het openstaande bedrag.

Een doorlopend krediet is heel flexibel maar je bent niet verplicht om periodiek af te lossen. De rente voor zo’n krediet is hoger en je moet zelf de nodige discipline hebben om het krediet weer af te lossen. Omdat de rente op een persoonlijke lening op dit moment lager is dan op een doorlopend krediet, kan je overwegen om het doorlopend krediet om te zetten naar een persoonlijke lening. Zo word je gedwongen om de lening maandelijks af te lossen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *