Pensioen voor dummies

Pensioen voor Dummies is een boek voor iedereen die zich in zijn toekomstige pensioen wil verdiepen.

Voor dummies

Pensioen voor dummies is een nieuwe uitgave in de reeks “Voor Dummies” van uitgeverij Pearson Education. Zoals de titel al doet vermoeden is het een handboek over alle aspecten van pensioen. Het is geschreven door twee pensioendeskundigen: Erik Beckers (hoofd Pensioenrecht Zwitserleven) en Robert Collignon (productontwikkelaar/marketeer bij Aegon).

Naslagwerk

Het is een prima naslagwerk, dat tips en advies geeft in begrijpelijke taal, bij de belangrijkste life-events die invloed hebben op je pensioen (ontslag, echtscheiding, kinderen krijgen etc.). Het is zeer goed leesbaar en doorspekt met een vleugje humor. Ook bevat het spiekbriefjes en toptien lijstjes, die nuttig zijn voor zowel de leek als de adviseur. De inhoud is van hoge kwaliteit en volledig. Misschien niet altijd lichte kost, maar goed gerangschikt en zonder jargon geschreven, en daardoor zeer leesbaar en helder.

Twee kleine kanttekeningen

Twee kleine kanttekeningen. Volgens de auteurs (beroepsblindheid?) is pensioen de belangrijkste arbeidsvoorwaarde. Dat is natuurlijk niet zo; loon is de belangrijkste arbeidsvoorwaarde voor de meeste werknemers. Daarnaast is de focus van het boek geschreven vanuit de verzekeraarskant. Pensioen is echter een driehoeksrelatie tussen werkgever, werknemer en verzekeraar. Jammer dat het perspectief van de werknemer niet meer centraal staat in dit verder uitstekende boek. Want soms zou een pensioenregeling, beter kunnen wijken voor een hoger brutoloon of een eenvoudige spaarconstructie met minder kosten. Maar nee, pensioen is in dit boek de belangrijkste arbeidsvoorwaarde (verzekeraarsdenken) en over bancaire alternatieven wordt verder geen woord gesproken. Maar al met al is Pensioen voor Dummies een must have voor iedereen die privé of beroepshalve geïnteresseerd is in pensioen.

Erik Beckers en Robert Collignon, 260 pagina’s | Pearson Education Benelux | november 2010
ISBN 9789043020657