Pensioen voor dummies

Pensioen voor dummies

Pensioen voor dummies

Pensioen voor Dummies is een boek voor iedereen die zich in zijn toekomstige pensioen wil verdiepen.

Voor dummies

Pensioen voor dummies is een nieuwe uitgave in de reeks “Voor Dummies” van uitgeverij Pearson Education. Zoals de titel al doet vermoeden is het een handboek over alle aspecten van pensioen. Het is geschreven door twee pensioendeskundigen: Erik Beckers (hoofd Pensioenrecht Zwitserleven) en Robert Collignon (productontwikkelaar/marketeer bij Aegon).

Naslagwerk

Het is een prima naslagwerk, dat tips en advies geeft in begrijpelijke taal, bij de belangrijkste life-events die invloed hebben op je pensioen (ontslag, echtscheiding, kinderen krijgen etc.). Het is zeer goed leesbaar en doorspekt met een vleugje humor. Ook bevat het spiekbriefjes en toptien lijstjes, die nuttig zijn voor zowel de leek als de adviseur. De inhoud is van hoge kwaliteit en volledig. Misschien niet altijd lichte kost, maar goed gerangschikt en zonder jargon geschreven, en daardoor zeer leesbaar en helder.

Twee kleine kanttekeningen

Twee kleine kanttekeningen. Volgens de auteurs (beroepsblindheid?) is pensioen de belangrijkste arbeidsvoorwaarde. Dat is natuurlijk niet zo; loon is de belangrijkste arbeidsvoorwaarde voor de meeste werknemers. Daarnaast is de focus van het boek geschreven vanuit de verzekeraarskant. Pensioen is echter een driehoeksrelatie tussen werkgever, werknemer en verzekeraar. Jammer dat het perspectief van de werknemer niet meer centraal staat in dit verder uitstekende boek. Want soms zou een pensioenregeling, beter kunnen wijken voor een hoger brutoloon of een eenvoudige spaarconstructie met minder kosten. Maar nee, pensioen is in dit boek de belangrijkste arbeidsvoorwaarde (verzekeraarsdenken) en over bancaire alternatieven wordt verder geen woord gesproken. Maar al met al is Pensioen voor Dummies een must have voor iedereen die privé of beroepshalve geïnteresseerd is in pensioen.

Erik Beckers en Robert Collignon, 260 pagina’s | Pearson Education Benelux | november 2010
ISBN 9789043020657

[bol_product_links block_id=”bol_53862a7dba487_selected-products” products=”1001004008563939″ name=”pd” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

  1. Commentaar van de auteurs:

    Niet wij maar het team van de uitgever heeft op de kaft de stelling gedeponeerd “Pensioen is de belangrijkste arbeidsvoorwaarde…”. In de door ons opgestelde inleiding kunt u in de tweede zin de waarheid teruglezen. Wellicht dat deze kanttekening ook direct een probleem bloot legt waar wij in de pensioenbranche mee van doen hebben. Marketeers en communicatiedeskundigen willen het allemaal wat sneller, korter en leuker verwoorden dan pensioendeskundigen. Onze poging de middenweg te kiezen is op dit punt mislukt. Dus deze kanttekening is terecht als het gaat om de tekst op de kaft. We vertrouwen er op dat er voldoende andere punten in het boek staan waar wij wel slagen de waarheid objectief en begrijpelijk weer te geven. Zo niet, dan horen wij dat graag en gaan we de discussie over hoe dan wel pensioenaspecten te omschrijven niet uit de weg! Dat is ook juist onze bedoeling, meer discussie kan bijdragen aan het pensioenbewustzijn van werknemers en werkgevers en aan de verbetering van de communicatie door pensioenuitvoerders.

    Het perspectief van de werknemer vinden wij erg belangrijk. Jammer dat je dit als minpunt ervaart, maar wellicht dat wij de werknemers beter moeten wijzen op de pagina’s 29 en 43, 44 (waarin wij de werknemer/DGA proberen te wijzen op de invloed door hemzelf uit te oefenen), en hoofdstuk 6 en 7 (waarin wij proberen te ontkrachten dat iemand die geen 70% van het laatstverdiende salaris aan pensioen haalt altijd een pensioentekort heeft).

    Je stelt verder dat over bancaire alternatieven “geen woord” wordt gesproken. Dat is onjuist. Uiteraard moet dit boek vooral over pensioenen gaan (er is ook “Banksparen voor dummies” en “Beleggen voor dummies”), maar je leest in de spiekbrief en in hoofdstuk 8 en 9 wel degelijk over alternatieven voor pensioen, waaronder een spaarrekening, beleggersrekening, levensloop/spaarloon en zelfs de oude sok! Ook komen wij daar op terug in oplossingsrichtingen omschreven in hoofdstuk 10. En in hoofdstuk 18 en 19 omschrijven wij de mogelijkheid af te zien van pensioen en in ruil daarvoor alternatieven uit hoofdstuk 8 te kiezen.

    Wij hebben echt geprobeerd een objectief, volledig en eerlijk beeld neer te leggen. Daarbij werden wij niet gehinderd (ook niet gestimuleerd) door onze werkgevers. Nogmaals dank voor de aandacht die je hieraan hebt besteed.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *