veilig pinnen

Overal ter wereld veilig pinnen

veilig pinnen

Tegenwoordig kunt u overal ter wereld eenvoudig geld pinnen bij een geldautomaat. Maar hoe veilig is dit eigenlijk? Wat doen banken om eventuele fraude tegen te gaan en wat kunt u zelf doen?

In dit artikel leest u hoe banken pinnen zo veilig mogelijk te maken. Waar ter wereld u ook pint.

Pinnen, ja graag

Pinnen is een van de veiligste en prettigste manieren van betalen. U hoeft geen contant geld meer op zak te hebben. Zelfs kleine bedragen mag u tegenwoordig met pin betalen. Er worden geen extra kosten meer in rekening gebracht. Raakt u onverhoopt uw pinpas kwijt door diefstal of verlies, dan blokkeert u met één telefoontje uw pas. De pinpas is dan niet meer te gebruiken en er kan dus niemand zomaar geld van uw rekening halen.

Skimmen

Criminelen zijn altijd op zoek naar manieren om aan geld te komen. Skimming is hiervan een goed voorbeeld. Met skimming kopiëren criminelen gegevens van de magneetstrip van uw betaalpas. Ook kijken zij uw pincode af als u geld pint. Dit kan overal ter wereld gebeuren. De criminelen maken vervolgens met uw gegevens uit de magneetstrip een pinpas na. Met deze pas proberen ze geld op te nemen van uw rekening.

Het nieuwe pinnen

Om skimmen tegen te gaan, is in 2011 het nieuwe pinnen geïntroduceerd. Het nieuwe pinnen houdt in dat u in winkels betaalt via de chip op uw pinpas in plaats van met de magneetstrip. U herkent het nieuwe pinnen aan de manier waarop u uw pas gebruikt bij het pinapparaat: u steekt de pinpas boven- of voorin het apparaat. Zo kan de chip gelezen worden. Het nieuwe pinnen geldt echter alleen voor Europese landen. Daarom gaan criminelen naar landen buiten Europa waar nog wel veel met de magneetstrip gepind wordt. Bovendien staan in die landen vaak ook nog verouderde automaten die gekopieerde passen accepteren. Zo kan het dus toch gebeuren dat er geld van uw rekening wordt gehaald. U wordt bijvoorbeeld geskimd bij een pinautomaat bij u in het dorp. De volgende dag wordt er bij een geldautomaat in Venezuela geld van uw rekening gehaald.

Aangepaste instellingen pinpas

Nederlandse banken vinden het belangrijk dat het gebruik van uw pinpas veilig is. Daarom hebben Rabobank en ABN AMRO en ING de instellingen van alle pinpassen aangepast. Als u langere tijd niet buiten Europa heeft gepind, hebben deze banken de mogelijkheid om buiten Europa te pinnen standaard uitgezet. Zo wordt de kans kleiner dat er fraude met uw pas gepleegd wordt. Gaat u buiten Europa op vakantie? Dan wijzigt u de instelling van uw pas eenvoudig via Internet Bankieren, telefoon of op een bankkantoor. Vergeet u voor vertrek uw instellingen aan te passen? Ook vanuit het buitenland kunt u telefonisch uw instellingen aanpassen. De nieuwe instellingen gelden direct, zodat u meteen weer geld kunt pinnen voor excursies en souvenirs.

Wat kunt u zelf doen?

Natuurlijk kunt u fraude nooit helemaal voorkomen. Toch zijn er wel wat tips om pinnen zo veilig mogelijk te maken:

  • Geef uw pincode nooit aan anderen, ook niet aan iemand die zegt bij een bank te werken.
  • Toets de pincode zo in dat niemand kan meekijken. Scherm bijvoorbeeld de toetsen met uw hand af.
  • Bent u uw pinpas kwijt of vermoedt u dat deze gestolen is? Blokkeer de pas dan direct bij uw bank.

Dorien Gransjean, ABN AMRO

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *