ouderwets sparen

Ouderwets sparen

ouderwets sparen

Is het de moeite nog wel om geld op een ouderwetste spaarrekening te zetten? Of zijn andere manieren van sparen in deze tijd van lage rente en inflatie beter?

Sparen of Beleggen?

Beleggen kan je zeker meer opleveren. Maar je moet ervan houden. Je moet op tijd weten in te stappen en uit te stappen. Het is dus van belang dat je zelf de koers in de gaten houdt of het uit handen geeft aan een bank of instelling die je met jouw geld vertrouwt. Ben je een liefhebber van beleggen, dan is het een goed idee om alleen met geld te beleggen dat je echt over hebt. Met sparen weet je in ieder geval waar je aan toe bent.

Dom?

Toegegeven, momenteel is de rente bij een spaarrekening niet erg hoog. Als je inflatie en eventuele vermogensbelasting meerekent dan zul je er niet veel aan koopkracht op vooruit gaan. Maar bedenk wel, dat je geld – als je tenminste zorgt dat je binnen de deposito garantieregeling valt – wel veilig staat. Veel beleggers hebben hun investeringen zien verdampen sinds de kredietcrisis… Als je kijkt naar de periode van 10 jaar (sinds 2000) dan is volgens onderzoek het rendement op spaarproducten hoger dan op aandelenbeleggingen.

Bovendien valt het met dat rendement nog wel mee als je een beetje oplet. Als je je geld voor langere termijn opzij kunt zetten, dan kun je vaak hogere rentes krijgen. En ook bij internet sparen krijg je een hogere rente dan op standaard spaarrekeningen. En degene die ook van een stijgende beurs wil profiteren, kan index sparen overwegen.

Is Goud beter?

Goud was jarenlang booming, zoals vaker in onzekere tijden. De afgelopen 10 jaar had je op goud een hoog rendement behaald, meer dan met sparen of aandelen. Maar ook goud scoort niet altijd goed. In de jaren tachtig steeg de goudprijs helemaal niet. Als je over de periode sinds 1980 kijkt, dan komt volgens het onderzoek ook de suffe spaarrekening weer als beste uit de bus.

Obligaties?

Uit het onderzoek blijkt dat obligaties gemiddeld altijd een hoger rendement hebben dan sparen, zelfs op kortere termijn. Er zijn veel verschillende soorten obligaties. De bedrijfsobligaties hebben een hoger rendement maar daartegenover staat wel een risico: als het bedrijf failliet gaat, dan ben je je geld kwijt. Alleen bij staatsobligaties loop je geen risico om je geld te verliezen, maar daar is het rendement dan ook weer laag.

Er zijn dus verschillende manieren om je weg te zetten. Je kunt ervoor kiezen om een gokje te wagen met beleggingen in aandelen, obligaties, of goud. Maar het onderzoek laat zien dat op de lange termijn het ouderwetse sparen zo gek nog niet is.

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *