opties schrijven

Opties schrijven

opties schrijven

Het kopen van opties is vrij bekend onder beleggers, maar het schrijven van opties wordt minder vaak naar gekeken, waarschijnlijk omdat het net een tikkeltje lastiger te begrijpen is.

Toch kan het zeer interessant zijn om de basis principes van gedekt en ongedekt opties schrijven te kennen, en te weten wanneer het nu wel of niet gunstig is om opties te schrijven.

Wat zijn opties ook al weer precies?

Een optie is het recht om het onderliggende aandeel te kopen (call optie) of te verkopen (put optie) tegen een vooraf overeengekomen prijs (uitoefenprijs) en binnen een eveneens vooraf bepaalde periode (looptijd). De opties zelf hebben ook een waarde, en kun je behalve kopen ook verkopen.

Schrijven van opties

Tegenover elke koper van een “optie” staat ook een verkoper. Het verkopen van optiecontracten wordt ook wel schrijven genoemd. Als je een call optie schrijft dan biedt je iemand anders aan om aandelen te kopen voor bijv. 20 euro per stuk. Als die koper de call optie dan uitoefent en aan jou netjes nog 2000 euro overhandigt, dan je wel die 100 aandelen leveren. Als de koers 22 euro is, kost het je 200 euro (maar je hebt natuurlijk meer verdiend uit de verkoop van de opties dus netto nog altijd winst).


Gedekt verkopen

We bekijken het bovenstaande voorbeeld nog eens. Maar als de huidige koers van het aandeel nu 50 euro is, dan moet je wel zorgen dat je de 100 aandelen kunt betalen om aan je verplichting tegenmoet te komen. Daarom kun je de aandelen zelf ook kopen voor je de opties uitschrijft, zodat je ze al in bezit hebt. Als je dan opties verkoopt kun je bij een dalende koers het verlies enigszins beperken. Je zegt dan ook wel dat de optie gedekt verkocht worden.

Risico en Rendement

Als je in opties handelt kun je dus een Put kopen, maar ook een Put schrijven. Hetzelfde geldt voor Calls. Het maximale risico voor een koper van opties bedraagt in beide gevallen het totale bedrag dat besteed is aan de aankoop van de optie(s): in het slechste geval brengen de opties niks op en ben je het geld kwijt. Voor een verkoper van opties kent het maximale risico geen limiet. Als hij opties gedekt verkoopt, wat betekent dat hij de onderliggende aandelen in bezit heeft, kan hij wel wat rustiger slapen. De redenering is dan, dat de prijs waarvoor hij een aandeel moet leveren voor hem OK is (bij verkoop call), of dat hij de mening is toegedaan de aandelen wel te willen aanschaffen voor de uitoefenprijs (bij verkoop put). De verkoper ontvangt natuurlijk op voorhand de premie in cash (uit de verkoop van de opties).

Calls schrijven

Calls koop je, als je verwacht dat binnen de looptijd, de koers van het aandeel zal stijgen boven de uitoefenprijs PLUS de aankoop prijs voor de optie. Calls schrijf (verkoop) je, als je dat niet verwacht, maar het aandeel ook niet direct wil verkopen. Het biedt een zekere bescherming tegen een beperkte koersdaling. Zo is het schrijven van een call eigenlijk niets anders dan het veilig stellen van (een deel van de) “winst”.


Puts schrijven

Puts koop je, wanneer je verwacht dat de koers van het aandeel zal zakken tot beneden de uitoefenprijs MINUS de aankoop prijs voor de optie. Puts schrijf je als je dat niet verwacht, of als alternatief voor direct kopen van onderliggende aandelen. Puts worden ook geschreven om een zekere bescherming te bieden tegen onverwacht grote koersdaling van een pakket in bezit zijnde aandelen. Als de aandelenkoers daalt, loopt de waarde van de put optie juist op. De premie betaald voor de put wordt is dan een soort verzekeringspremie. Die premie moet indien de waarde van het aandeel stijgt natuurlijk wel van de “winst” afgetrokken worden, want die ben je dan echt kwijt.

Puzzel

En puzzel nu zelf maar eens uit, onder welke omstandigheden het mogelijk is dat zowel koper als schrijver uiteindelijk voordelig uit zijn…