Op deze manier zorg je ervoor dat jouw bedrijf financieel gezond blijft

Een gezond bedrijf begint bij gezonde financiën. Het is niet het leukste onderdeel, maar wel één van de belangrijkste. Het is belangrijk om inzicht te krijgen in hoeverre jouw bedrijf financieel gezond is. Wij vertellen je meer over de manieren om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf financieel gezond blijft. 

Maakt mijn bedrijf winst?

Om er achter te komen of jouw bedrijf financieel gezond is en de situatie te beoordelen, is het belangrijk om te kijken naar één van de belangrijkste cijfers, namelijk de winst. Als bedrijf kun je veel omzet draaien, maar zal het nooit lang goed gaan. Als je bedrijf niet structureel winst behaald kan dat komen doordat je verdienmodel niet rendabel genoeg is. De winst kun je berekenen door de totale opbrengsten te verminderen met de totale kosten. 

De financiën van je onderneming kun je zelf doen, maar je kunt het ook uitbesteden, zoals bij een accountant in Almere bijvoorbeeld. Zij kunnen ondersteuning bieden bij de financiële zaken en actief meedenken met de bedrijfsstrategie. 

Kosten en omzet

Naast de winst is het belangrijk om te kijken naar de verdeling tussen de kosten en de omzet. Als je kosten lager zijn dan je omzet, is dat altijd een goed teken. Maar het kan ook voorkomen dat je winst laag of dat je omzet in een jaar misschien enorm is gestegen, maar je dit niet terugziet in de winst. In dit soort gevallen is het belangrijk om kritisch je kosten onder de loep te nemen: welke uitgaven dragen echt bij aan de groei en winst en welke kosten zijn niet echt nodig?

Positieve cashflow

Naast de winst, is de cashflow ook één van de belangrijkste instrumenten om erachter te komen of jouw onderneming financieel gezond is. Hierbij is het belangrijk dat je een stabiele en positieve cashflow hebt. Bij de cashflow gaat het om de inkomsten en uitgaven die op je bankrekening te zien zijn. Zijn er meer inkomsten dan uitgaven? Dan is dit natuurlijk een goed teken voor de financiële gezondheid van je onderneming. Zijn je uitgaven meer dan je inkomsten? Dan hoeft dit niet gelijk te betekenen dat je onderneming niet financieel gezond is. Zolang het niet structureel gebeurt, is er niets aan de hand. Soms heb je eenmaal een grote uitgave waardoor de kans groter is dat je die maand een negatieve cashflow hebt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je belastingaangifte hebt gedaan en je terug moet betalen. Heb je advies nodig over belastingen voor je onderneming? Dan kun je belastingadvies aanvragen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *