Ontslagen! Wat nu?

Het kan iedereen overkomen: je wordt ontslagen. Als het je gebeurt is het belangrijk dat je je richt op de toekomst. Uiteraard denk je ook na over de reden van je ontslag. Op basis daarvan kun je jezelf wellicht veranderen. Maar een nieuwe en leuke baan vinden is de hoogste prioriteit. Er kunnen ook redenen zijn waarom je zelf weg wilt, maar hoe pak je dit aan?

Ontslag

Ontslagen worden is voor vrijwel iedereen erg vervelend. Het geeft al snel reden om aan jezelf te twijfelen. Maar ook om te zoeken naar de fouten van je ex-werkgever. Ook als je zelf je ontslag wil indienen, is het belangrijk dat je dit op de juiste manier doet. Het kan snel vervelend worden als je niet de juiste stappen zet. Zoek daarom hulp bij ontslag, zeker als je er veel spanning door ervaart.

Ideaal moment voor bezinning

Zie het moment dat je thuis komt te zitten na ontslag, als een moment van bezinning. Je hebt immers (vaak jarenlang) in dezelfde omgeving gefunctioneerd. Bedenk eens goed bij jezelf of je werk daadwerkelijk zo leuk was. Want je volgende baan moet bijdragen aan je levensgeluk. Vraag ook duidelijkheid over de reden van je ontslag, als je dit niet weet. Op basis daarvan kun je voorkomen dat het in je nieuwe baan ook mis gaat. Wees eerlijk voor jezelf en vergeet daarbij de balk in je eigen oog niet voordat je de splinter bij een ander benoemt.

Jaag je levensdoel na

Wil je werk dat plezier geeft, ook op de lange termijn? Ga dan na wat je levensdoel is. Waar word jij gelukkig van? Ga vervolgens op zoek naar een baan waarbij je aan je doel werkt. Hoe leuker de opbrengst of de gevolgen van je baan zijn, hoe langer je het gaat volhouden. Je wordt immers altijd gemotiveerd om je werk te doen omdat het bijdraagt aan wat jij graag wilt.

Waardevol op de arbeidsmarkt

Of je nu in de twintig of in de zestig bent, je bent altijd waardevol op de arbeidsmarkt. Ook het feit dat je bent ontslagen, wil niet zeggen dat je geen waarde hebt. Je hebt er zelfs ervaring door opgedaan. Je weet wat je anders moet doen, of in ieder geval welk werk niet bij je past. Ben je jong, dan zijn er mogelijkheden genoeg, er is nog veel te leren en te ontwikkelen. Ben je al decennialang actief in het bedrijfsleven, dan ben je veel waard omdat je de nieuwe generatie kunt helpen.

Opnieuw aan het werk

Als je weer aan het werk gaat bij je nieuwe werkgever, begin dan door jezelf te blijven. Zo ervaar je al snel of je wel of niet bij je nieuwe werkgever op je plaats bent. Daarnaast is het niet goed om steeds druk te voelen vanuit de angst dat je wellicht weer niet op je plek zit. Laat je vorige ontslag je leven niet beïnvloeden en ga op zoek naar het plezier in je nieuwe werk.

Ontslagen worden, of de noodzaak om ontslag te nemen, zijn geen redenen om in de put te gaan zitten. Focus je op het vinden van een nieuwe leuke en uitdagende baan. Vanuit je ontslag kun je meenemen wat het kader voor je nieuwe baan moet zijn.