je geld mag in het buitenland staan

Je geld mag in het buitenland staan

je geld mag in het buitenland staan

Het einde van het bankgeheim, samenwerkingen met Lichtenstein en Zwitserland, het lekken van gegevens, de inkeerregeling… de media staan er bol van, breng je geld direct terug naar Nederland!! Iedereen doet het.

Maar is dat echt wel nodig, en mag je niet keurig legaal je geld in het buitenland laten staan?

Belastingdienst: zet je geld in Nederland!

In 2009 is er volgens de Belastingdienst ongeveer 2 miljard euro in Nederland aangegeven via de zogeheten inkeerregeling. Na alle media-aandacht en de aangekondigde hogere boetes die nu gelden voor zwartspaarders hebben een hoop mensen – en niet alleen de zwartspaarders overigens – hun buitenlandse rekening opgeheven en het geld terug naar Nederland gehaald.

De boete die mensen krijgen als ze niet tot inkeer komen en worden gesnapt, gaat omhoog naar 300 procent. Als mensen hun geld buiten het zicht van de fiscus op een bank in het buitenland zetten, kan Nederland er geen belasting over heffen.

Verzwegen inkomsten over Nederlandse tegoeden kunnen door de Belastingdienst maar over de laatste vijf jaar worden teruggevorderd, maar voor geld op bankrekening in het buitenland maakt de Hoge Raad van het Europese Hof een onderscheid. Hier geldt een langere verjaringstermijn van 12 jaar, “met het oog op de doeltreffendheid van fiscale controles en de bestrijding van belastingfraude”.

Hard roepen

Maar zij die het hardst roepen, laten waarschijnlijk hun geld zelf waarschijnlijk lekker staan in het buitenland. Wat zou er met het geld gebeuren dat je naar een Nederlandse rekening overmaakt… Tip: hou in het achterhoofd dat de Nederlandse overheidsschuld in recordtempo oploopt. Juist, je raadt het al: vermogensbelasting of nog veel erger. Trap dus niet in de val! En de private bankers vertellen allerlei angstaanjagende verhalen… maar desondanks hebben Luxemburg en Zwitserland hun bankgeheim zo goed als intact kunnen behouden.

Natuurlijk, de banken in Nederland hebben ook maar al te graag dat ze jouw geld kunnen beheren… om vervolgens hun bonussen ermee te kunnen betalen. Maar er zijn genoeg intelligente structuren zoals de Luxemburgse SPF, de Foundation maar ook de Luxemburgse Tak 21/23 waarmee je op een creatieve en legale manier je geld belastingvrij kunt beleggen.

Veel mensen wijken uit naar het buitenland, omdat ze er genoeg van hebben dat dat hun kinderen op het vermogen waar ze zo hard voor hebben gewerkt 27% successierechten betalen. Geld dat in de bodemloze put verdwijnt. O ja, het is mogelijk om je kinderen het geld te schenken tegen 3%. Dat is slim, maar je bent het geld dan wel echt kwijt en misschien gaat die arrogante schoondochter er wel mee lopen! In vele gevallen is er niks mee dat uw geld in het buitenland staat. Laat je daarom professioneel begeleiden. Tegen de massa in gaan is vaak de beste zet…

 

Wie meer wilt weten over de fiscale aspecten van ondernemen, of wie persoonlijk advies wenst, kan terecht bij De Hoon & PartnersEen jong kantoor dat persoonlijke dienstverlening hoog in het vaandel draagt. Helderheid staat centraal: helderheid in de adviezen en in de tarieven. Het kantoor is gesticht door Iven De Hoon, met meer dan 15 jaar ervaring heeft opgebouwd in fiscale en juridische dienstverlening.

 1. Heb een vakantiewoning in Belgie, en alle kosten betaal ik daar via een betaalrekening,waarop ik vanuit Nederland van tijd tot tijd wat op stort. Er staat zelden meer dan 1000€ op. Moet ik dat aangeven?

  1. We praten hier over 1000 euro. OVer zo’n klein bedrag betaal je geen belasting, dus wat voor boete zou je krijgen … 3 x 0 euro = 0 euro.

   Je zou volgens de regels wel moeten aangeven, maar doe je het niet dan denk ik niet dat de belastingdienst er veel werk van zal maken. Er valt niets te halen dus laten ze je met rust 😉

   Je vakantiehuis daareentegen is wel wat meer waard …

 2. Hoi, ik en mijn broers hebben geld geerfd van mijn moeder.
  Mijn moeder stierf en zij werd in Italie begraven. Even voor de duidelijkheid: we wonen in Nederland. Haar erfenis werd dus door 4en verdeeld en op 4 verschillende rekeningen in Italie gestort. Mijn moeder had het huis in Italië verkocht en had ook wat land verkocht waar ze eigenaar van was. Uiteindelijk hebben mijn broers het geld wat ze geërfd hebben maandelijks terug gestort naar hun eigen rekening in Nederland. Het hele bedrag ging niet in een keer. Terwijl ik het geld heb laten staan op de Italiaanse bank. Hadden we dit moeten aangeven? Dit was in het jaar 2012.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *