online boekhouden

Je boekhouding bijhouden als startende ondernemer

Je boekhouding bijhouden als startende ondernemer is een noodzakelijk kwaad en vaak een sluitpost. Iets wat je er snel naast doet en waar je zo min mogelijk tijd aan wilt besteden. Want de meeste energie en tijd steek je liever in het opbouwen van je zaak.

Geen ervaring met boekhouden?

Je bent natuurlijk niet voor jezelf begonnen omdat je boekhouden zo leuk vindt. Waarschijnlijk liggen je kwaliteiten ook op een ander gebied. Maar je zal toch een administratie bij moeten houden. Als kleine zelfstandige of ZZP-er wil je ook geen dure accountants inhuren, dus zal je het zelf moeten doen. Je bent tenslotte wel verplicht om je belastingaangifte te doen en, als je een BV hebt, om ieder jaar je jaarrekening bij de KvK te deponeren. Je zult daarom een manier moeten vinden om je administratie naast je werk te doen op een manier dat het je zo min mogelijk tijd en energie kost.

Bonnetjes, facturen, nota’s

We leven in het digitale tijdperk en de tijd dat we bonnetjes in schoenendozen en facturen en andere papieren in mappen moesten bewaren, is eigenlijk wel verleden tijd. Je maakt nu eenvoudig een foto of scan van je belangrijke bonnen en papieren en slaat ze op. Maar hoe hou je daar het overzicht in en hoe combineer je al die gegevens met elkaar? Je kan daar natuurlijk een programma als Excel voor gebruiken. Maar het kan nog makkelijker

e-Boekhouden

Een manier die je veel tijd uit handen kan nemen, is een online boekhoudprogramma. Maar veel programma’s zijn duur in aanschaf en je kan moeilijk allerlei programma’s aanschaffen en uitproberen. Er zijn gelukkig ook programma’s die je kan uitproberen zonder ze meteen aan te schaffen.

Een voorbeeld daarvan is het boekhoudprogramma e-Boekhouden. Een beginnende ondernemer kan de eerste 15 maanden gratis gebruik maken van dit boekhoudprogramma. Je krijgt er bovendien gratis een cursus boekhouden bij.

Wat zijn de voordelen van online boekhouden?

Het is hoe dan ook een een aanrader om je boekhouding online bij te houden. Dat heeft een aantal voordelen:

  • Je kan overal waar je online kan bij je administratie. Zowel via je laptop als met je mobiel.
  • Bonnetjes en facturen kan je heel eenvoudig inscannen of fotograferen.
  • Door online boekhouden wordt aangifte en/of BTW-aangifte doen, een fluitje van een cent.
  • Je krijgt al doende verstand van boekhouden.
  • Je gegevens staan veilig opgeslagen in de cloud. Mocht je computer of harde schijf het begeven, dan ben je nooit je administratie kwijt.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant
Single hypotheek