index sparen

Index sparen

index sparen

Index sparen is een vorm van sparen waarbij je eigenlijk tegelijkertijd ook een een beetje aan het beleggen bent. De rente die je krijgt, hangt af van hoe ‘de beurs gaat’.

In het slechtse geval is de rente heel laag, maar als de beurs index stijgt dan gaat het rentepercentage waarmee je spaart ook omhoog.

Hoe werkt Index Sparen

Index sparen is een zogenaamd hybride spaarproduct. De rente is niet vast, maar afhankelijk van de groei van een beursindex. In Nederland zijn de meeste index-spaarproducten uiteraard afhankelijk van de AEX-index.

Het werkt eigenlijk vrij eenvoudig. Bij index sparen leg je een bepaald bedrag in dat vast ligt voor een bepaalde periode. Voordeel is dat deze periode bij index sparen vrij beperkt is, meestal een half jaar. Gedurende die periode kun je dus niet over je geld beschikken.

Let erop, op welk moment dat halve jaar begint. Vaak is dat aan het begin van elke maand. Als je bijvoorbeeld half Oktober geld inlegt, dan begint het index-sparen pas per 1 November en dat wordt ook de peildatum voor de AEX-koers.

Koersen bij AEX-index sparen

Aan het eind van het halve jaar (in ons voorbeeld 6 maanden na 1 November), wordt er weer naar de AEX koers gekeken. De exacte datum hangt af van de precieze voorwaarden, de einddatum kan ook worden bepaald op de 25e van de 6e maand na de start. Als de eindkoers van de AEX op de einddatum bekend is, dan zijn er eigenlijk twee scenarios:

  1. de eindkoers is lager dan de beginkoers: in dat geval ontvang je geen rente. Je krijgt dus alleen je inleg terug. Je hebt weliswaar niet geprofiteerd van een beursstijging maar dankzij de inleggarantie is je inleg toch veilig
  2. de eindkoers is hoger dan de beginkoers: in dat geval ontvang je rente. Het rentepercentage is gelijk aan het verschil (in percentage) tussen de eindkoers en de beginkoers, maar er zit wel een maximum aan (bijvoorbeeld 7%). Is de AEX aan het eind van de 6 maanden dus 4% gestegen ten opzichte van de beginkoers, dan ontvang je 4% rente. Is de AEX 20% gestegen ten opzichte van de beginkoers, dan ontvang je het maximum van 7%.

Voorwaarden

Je ziet dus dat het ook bij index sparen belangrijk is om naar de exacte voorwaarden te kijken. In praktijk zijn er verschillen in de periode waarover index-sparen loopt (meestal 6 maanden), maar ook over wanneer de peildata zijn en hoe hoog het maximum percentage exact is. In praktijk ligt het maximum percentage vrijwel altijd ergens tussen de 5 en 10%. Dit is nogal een groot verschil!

Let ook goed op, we spreken pas van index sparen als het ingelegde bedrag gegarandeerd wordt. Er zijn ook andere index-beleggingsproducten, soms AEX-indexfondsen genaamd, waarbij de inleg niet gegarandeerd wordt. Dan geldt er bijvoorbeeld een maximum verlies van 5% en een maximum winst van 15%. Een dergelijk product mag dus geen “index sparen” genoemd worden!

Index Sparen iets voor jou?

Of index sparen interessant is voor jou, hangt ervan af. Als je er vertrouwen in hebt, dat de beursindex 6 maanden achtereen goed loopt, dan is het een goed moment om in te stappen. Maar je rendement blijft afhankelijk van de beurs en zal de ene keer hoger uitvallen dan de andere keer. Lig je daar niet wakker van en kan je het beperkte risico wel nemen, dan is index-sparen een interessante vorm van sparen met kans op relatief hoge rente.

Kans op relatief hoge rente, daar hoort ook een risico bij: geen rente ontvangen. Zoek je een andere vorm om met wat meer zekerheid te beleggen, kijk dan ook eens naar beleggen in obligaties.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *