Ik wil een bedrijf opzetten, wat nu?

Wat onwijs mooi dat jij je wil voegen bij de meer dan 1,8 miljoen bedrijven in Nederland. Velen zijn je voorgegaan en velen zullen ongetwijfeld nog volgen. Je staat aan het begin van een spannend avontuur. Wie weet ben je eindelijk klaar om op je eigen voeten te staan.

Misschien kan jij jouw baas totaal niet uitstaan. Hopelijk heb je een fantastisch idee waar heel Nederland van mee moet genieten. Ongeacht welke reden jij ook hebt, er moet nog veel gebeuren voordat de deuren van jouw bedrijf open kunnen. In ieder geval alvast gefeliciteerd met de eerste stap in het opzetten van je eigen bedrijf.

Wat je goed moet weten voordat je begint…

…Is dat het opzetten van je eigen onderneming niet altijd over rozen gaat. Je zult er heel veel tijd en moeite in moeten stoppen voordat jouw idee uitgroeit tot een gezond bedrijf. Ieders pad naar succes is uniek, ieder mens en idee is dat immers ook. Desalniettemin zijn er toch een aantal zaken waar elke entrepreneur niet onderuit kan of over na moet denken.

  • Je moet goed weten wat jij kan, hoe goed ben jij en wat is jouw potentie?
  • Je moet onderzoek doen naar de markt, is er wel ruimte voor jouw plan? Of is de markt verzadigd?
  • Schrijf een gedegen financieel plan en laat anderen dit ook nalezen.
  • Welke rechtsvorm ga jij aannemen?
  • Voldoet jouw bedrijf aan de wettelijke eisen? En zorg dat je goed op de hoogte bent van de wetgeving in uw gekozen veld.
  • Stel de algemene voorwaarden op, regel verzekeringen en maak een goed inventarisatie van de risico’s die u loopt als starter.

Je hebt het allemaal uitgezocht

Hierboven vindt u een lijst van een aantal van de meest voorkomende stappen die starters moeten nemen. Ze hoeven niet noodzakelijk in de juiste volgorde te staan nog is de lijst per definitie compleet.

Als alles hierboven besloten is dan wel uitgezocht. Rest je nog maar één ding. Je in te schrijven bij de KvK en op zoek te gaan naar klanten. Het is handig om een strategie te ontwikkelen als het gaat om hoe je klanten aan gaat trekken. Er zijn professionals die je kunnen helpen hierbij.

Tips van succesvolle starters

Voor hen die eenmaal soepel begonnen zijn, hier volgt nog een tip!

Het is niet erg om commercieel te zijn, daar draait het namelijk om. Veel starters vinden dat soms moeilijk uit angst om over te komen als ‘die opdringerige verkoper’. Maar als jij oprecht een goed idee hebt, en je bent daar van overtuigd. Dan zal je niet overkomen als een opdringerig persoon. En zonder dat commerciële randje komt je bedrijf helaas niet erg ver.

Mocht je er zelf niet uitkomen, dan kan een onafhankelijke bedrijfsadviseur je vast en zeker verder helpen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *