Heb jij altijd al in de zorg willen werken en heb je helaas niet de juiste papieren om ook daadwerkelijk aan de slag te kunnen? Geen probleem! Wist je namelijk dat er allerlei mogelijkheden zijn om toch aan de slag te kunnen gaan en bijvoorbeeld een switch te maken van een baan op een kantoor, naar een baan binnen de zorg? Dus stel dat je online een vacature WMO consulent hebt gezien, dan is het mogelijk om door middel van een zij-instromingstraject, zoals we dat noemen, toch aan de slag te kunnen gaan. Hoe dit precies werkt en welke voordelen het heeft, vertellen we je nu.
Wat is een zij-instromer?
Een zij-instromer is iemand die vanuit een ander beroep of vakgebied de overstap maakt naar de zorg. Bijvoorbeeld iemand die voorheen werkzaam was als advocaat, marketeer of docent, maar nu graag een carrièreswitch wil maken en zich wil inzetten voor de gezondheidszorg. Een zij-instromer brengt vaak waardevolle ervaring en andere perspectieven met zich mee, wat een verrijking kan zijn voor de rest van het team. Dus stel dat je een vacature in Drenthe in de zorg hebt gezien waar je graag op zou willen reageren, dan is het goed om eens te bespreken welke mogelijkheden er zijn.
Oriënteren op de mogelijkheden
Voordat je de overstap maakt naar de zorg, is het belangrijk om je goed te oriënteren op de verschillende mogelijkheden die er zijn. Welk specifiek vakgebied binnen de zorg spreekt je aan? Denk hierbij aan bijvoorbeeld verpleegkunde of misschien wel een administratieve functie. Je kunt je voorstellen dat een baan als arts misschien wat te hoog gegrepen is zonder enige vorm van kennis en ervaring.
Waar een normaal iemand jaren in de schoolbanken zit, is het een utopie om te denken dat jij dit binnen een jaar met een dag school voor elkaar kunt krijgen. Zij instromers zijn dus ook met name mensen die op zoek zijn naar een ondersteunende functie binnen de zorg, de welbekende ‘extra handjes aan het bed’ mensen, die overigens keihard nodig zijn.
Ga eens met mensen in de zorg in gesprek
Ga in gesprek met mensen die al werkzaam zijn in de zorg om meer te weten te komen over het vakgebied en welke opleidingen of trajecten geschikt zijn voor zij-instromers. Ook kun je informatie vinden bij onderwijsinstellingen en beroepsverenigingen. Wat we namelijk ook vaak merken, is dat veel mensen zich niet helemaal realiseren wat werken in de zorg inhoudt. Natuurlijk is het een ontzettend dankbaar beroep, maar vergeet ook niet dat het keihard werken is en er van een 9 tot 5 mentaliteit geen sprake is.
Opleiding of traject volgen
Afhankelijk van jouw achtergrond en ervaring, kan het nodig zijn om een opleiding of traject te volgen om je kennis en vaardigheden in de zorg te vergroten. Er zijn speciale opleidingsmogelijkheden voor zij-instromers, waarin rekening wordt gehouden met jouw specifieke situatie. Dit houdt vaak in dat je 4 dagen in de praktijk meeloopt en een dag per week naar school gaat. Dit heeft als voordeel dat je ook gewoon geld verdient, iets wat voor mensen die wat ouder zijn en dus van een andere baan komen, wel belangrijk is om gewoon alles te kunnen blijven betalen.