cfd-trading

Hoe werkt CFD trading?

Heb je besloten te investeren in CFD’s, maar weet je niet hoe je van start gaat? In dit artikel vertellen we je alles over beleggen in CFD’s. Zo leggen we uit wat CFD betekent en hoe je handelt in deze financiële instrumenten. Lees snel verder om alles te weten te komen over CFD trading.

Wat zijn CFD’s?

Het woord CFD is een acroniem voor contract for difference. Dit zijn contracten die worden afgesloten tussen twee partijen, een koper en verkoper. De verkoper is vaak een online broker waarbij je kunt beleggen in financiële producten, zoals CFD’s of valuta. Raadpleeg de beste brokers voor CFD trading voor meer informatie over de handelsplatformen waarbij je terechtkunt.

Als je belegt in deze handelsinstrumenten, word je nooit eigenaar van het financieel product. De verkoper is eigenaar van het effect en geeft je toestemming om in dit effect te beleggen. CFD’s ontlenen hun waarde aan het product waarvan ze zijn afgeleid. Dit wordt ook wel onderliggende waarde genoemd. Dit betekent dat CFD’s financiële derivaten zijn.

Je speculeert op een stijging of een daling van de koers van het onderliggend product. De verkoper betaalt het verschil (oftewel difference) tussen de waarde van een onderliggend product bij aankoop en verkoop. In het geval dat dit verschil negatief is, dan betaalt de koper aan de verkoper.

Hoe beleg je in CFD’s?

Zoals hierboven al vermeld, moet je bij een online broker zijn om te kunnen handelen in CFD’s. Brokers bieden CFD’s aan in verschillende financiële producten zoals: aandelen, buitenlandse valuta, grondstoffen, indices of cryptocurrencies.

De waarde van een CFD hangt af van de prijs van het onderliggend effect. Als je belegt in CFD’s, dan kun je kiezen tussen long gaan of short gaan. Long gaan betekent dat je speculeert op een koersstijging van het effect. Ga je short, dan ga je ervan uit dat de prijs van het product zal dalen.

Hoe weet je of je winst hebt gemaakt? Kijk hiervoor naar de prijs van het effect op het moment dat je de positie hebt geopend en daarna hebt gesloten. Het verschil hiertussen is ofwel je winst of verlies. We geven je een kort voorbeeld ter illustratie: je belegt in CFD’s in goud voor €10. Je sluit daarna je positie op €20. Dit betekent dat je €10 winst hebt gemaakt.

Het omgekeerde geldt natuurlijk ook. Als je speculeert op een koersstijging van een bepaald product, maar de waarde van het effect is gedaald, dan lijd je verlies.

Grote investeringen doen met de hefboom

Als je belegt in CFD’s, dan hoef je niet zelf het volledige bedrag in te brengen. Wil je met een klein bedrag een grote investering doen, dan is dit mogelijk dankzij de hefboom. Wat betekent dit juist? De broker leent je extra geld waarmee je kunt investeren. Je belegt dan in feite met geld dat je niet hebt.

Een kort voorbeeld: de broker biedt een hefboom van 1:20 aan. Dit betekent dat je i.p.v. met €100 handelt, nu met €2000 kunt handelen. Stijgt de waarde van het product waarin je hebt belegd met 10%, dan maak je m.b.v. de hefboom €200 winst. Zonder deze hefboom zou je €10 winst hebben gemaakt.

Dit betekent dat je mogelijk veel winst kunt maken door de hefboom te gebruiken. Maar let op: maak je verlies, dan is dit ook stukken groter dan wanneer je niet met een hefboom belegt.

Waar moet je op letten als je handelt in CFD’s?

Houd er rekening mee dat online brokers deze CFD’s niet gratis aanbieden. Zo brengen ze verschillende kosten in rekening. Deze kosten bestaan uit spreads, commissie en overnight-rente. Met deze kosten maakt de broker winst.

Daarnaast moeten we je waarschuwen voor het feit dat beleggen in CFD’s niet zonder risico is. Je kunt, net als bij handelen in andere financiële producten zoals forex of cryptocurrency, geld verliezen. Gemiddeld verliest zo’n 74-89% van de beleggers geld bij het handelen in CFD’s.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *