gunstig moment oversluiten

Gunstig moment voor oversluiten van de hypotheek

gunstig moment voor oversluiten

Wat is een gunstig moment voor oversluiten van de  hypotheek?

Als je naar de lage rente kijkt van dit moment, dan zou je denken dat dit een ideaal moment is om je hypotheek open te breken en een nieuwe lening af te sluiten.  Dat kan in veel gevallen gunstig zijn en financieel voordeel opleveren. Maar in alle gevallen moet berekend worden of het financiële voordeel opweegt tegen de kosten waar je voor komt te staan bij het oversluiten.

Gunstig moment

Er zijn duidelijke momenten waarop het oversluiten van de hypotheek gunstiger kan uitpakken. Bij het opnieuw afsluiten van de hypotheek wordt de bestaande hypotheek opgeheven en een geheel nieuwe hypotheek afgesloten. Dit brengt altijd kosten met zich mee zoals notariskosten, taxatiekosten, afsluitkosten en misschien advieskosten. Het hangt van de voorwaarden van uw huidige hypotheek af hoe hoog een eventuele boeterente is.

Actuele hypotheekrente

Als de hypotheekrente stabiel laag of dalend is en u de eigen hypotheek nog een periode rentevast heeft staan tegen een hogere hypotheekrente, dan kan het oversluiten en vastzetten tegen een lage, vaste rente aanzienlijk voordeel opleveren. Toch moet ook in dit geval bekeken worden of de kosten het voordeel niet overtreffen. De hypotheekvoorwaarden van uw huidige hypotheek bepalen of en hoe hoog een boeterente is bij het voortijdig aflossen van de huidige hypotheek.  Doorgaans is de boeterente hoger naarmate de hypotheekrente langer vaststaat. De hoogte van het bedrag dat u boetevrij mag aflossen staat in de voorwaarden en is mede bepalend voor het kostenplaatje.

Het einde van een rentevast periode

Een gunstig moment om de hypotheek over te sluiten is aan het einde van de rentevast periode.  Aan het einde van deze periode kunt u vrij overstappen naar een nieuwe hypotheek, of de bestaande hypotheek verlengen tegen andere, betere condities.

Variabele rente

Een variabele rente kunt u in de meeste gevallen op ieder gewenst moment vastzetten zonder boeterente.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *