letselschade

Een ongeluk op je werk. Wat zijn je rechten?

Een ongeluk of gewond raken op je werk. Het kan iedereen overkomen. Hoewel het risico natuurlijk groter is bij lichamelijke arbeid of gevaarlijke beroepen.

Bedrijfsongeval

Als je gewond raakt tijdens werkuren dan is er sprake van een bedrijfsongeval. Als je op weg bent naar je werk of naar huis en je raakt geblesseerd of gewond door een ongeval, dan is dat geen bedrijfsongeval.

Een veilige werkplek

Je werkgever is verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkplek. Verder zijn er een aantal wettelijke regels waar werkgevers zich aan moeten houden. Bijvoorbeeld als het om werken op hoogte gaat of om het werken met gevaarlijke stoffen.


Wie is er aansprakelijk?

De werknemer heeft een zorgplicht voor iedereen die bij het bedrijf in dienst is. Als er een ongeval tijdens werktijd plaatsvindt, wordt daarom de werknemer in de meeste gevallen aansprakelijk gehouden. In de meeste gevallen betekent dit dat de werkgever opdraait voor kosten zoals de vergoeding van letselschade. Ook een aanvulling op de uitkering of een vergoeding voor inkomensverlies als er sprake is van arbeidsongeschiktheid, kan op de werkgever worden afgewenteld.

De werkgever is niet aansprakelijk, als aangetoond kan worden dat de werknemer roekeloos of met kwade opzet te werk ging. In dat geval draait de werknemer zelf voor de schade op.

De bewijslast ligt bij het bedrijf

In geval van schade of letselschade kan de werknemer een schadeclaim indienen bij het bedrijf waar hij werkzaam is. De werknemer hoeft niet met bewijzen te komen. De bewijslast ligt bij de werkgever en deze moet aantonen dat hij er alles aan gedaan heeft, om de werkomgeving veilig te maken en te houden.


Als een werkgever niet kan aantonen voldoende gedaan te hebben voor de veiligheid, dan kan de werkgever bovenop de kosten voor (letsel)schade ook nog een boete krijgen.

Meldingsplicht

Naast zorgplicht hebben werkgevers ook een meldingsplicht. Als er een ernstig bedrijfsongeval plaatsvindt waarbij iemand overlijdt, opgenomen moet worden in het ziekenhuis of blijvend lichamelijk of geestelijk letsel overhoudt, dan moet de werkgever dit ongeval melden bij de Arbeidsinspectie.

De Arbeidsinspectie begint dan ter plaatse een onderzoek naar het ongeval. Ook de werknemer krijgt de mogelijkheid (indien mogelijk) zijn versie van het verhaal te geven.

Professionele hulp van specialisten

Door een bedrijfsongeval kan er wel een onenigheid ontstaan tussen de werkgever en de werknemer. In dat soort gevallen is het verstandig om een letselschade specialist of jurist in te schakelen. Zij kunnen je helpen met de afhandeling van de schadeclaim en het aanvragen van een schadevergoeding.

Een specialist heeft dagelijks met schadevergoedingen te maken en kan je helpen een zo groot mogelijk bedrag te claimen. Zeker als je “in de kreukels ligt” of je het moeilijk vindt je werkgever juridisch aan te spreken.

Ook geven specialisten je advies, over de manier waarop je de schadevergoeding fiscaal zo voordelig mogelijk kunt verzilveren.