geld en de nieuwe schoondochter

Geld en de nieuwe schoondochter

geld en de nieuwe schoondochter

Je zoon heeft een scheiding achter de rug en heeft weer een knappe meid gevonden om opnieuw te trouwen. Je wilt hem best een duwtje in de goede richting geven en financieel ondersteunen, maar wilt dat hij dit keer wel de enige eigenaar van het geschonken huis of vermogen wordt. Waar moet je bij het huwelijksstelsel en schenkingen op letten?

Hoe het best te schenken?

Je zoon heeft een scheiding achter de rug, maar heeft alweer een beeldschone, maar veel jongere meid gevonden, en staat op het punt om opnieuw te trouwen. Hij heeft tijdens zijn loopbaan redelijk wat bijeen gespaard. Je bent zelf ook geen arme sloeber, zodat hij in de toekomst nog wat ondersteuning mag verwachten. Je bent zelfs bereid om nu al iets van dat vermogen aan je zoon te doen toekomen, maar alleen met de zekerheid dat hij ook de enige eigenaar van de goederen wordt. Als het even kan wil je dat hij dit keer ook enig eigenaar blijft…

Het huwelijksstelsel

Het simpelste is als je zoon en zijn partner gaan trouwen en voor het huwelijk bij de notaris huwelijkse voorwaarden laten opstellen, waarbij ze uitgaan van uitsluiting van iedere gemeenschap (koude uitsluiting). Hierbij blijven zowel de roerende als de onroerende zaken buiten de gemeenschap in privé eigendom. Ook het arbeidsinkomen blijft netjes gescheiden. Een duidelijke, maar wel heel drastische scheiding.

Scheiding van goederen werd in het verleden vaak gebruikt om het beroepsrisico van één van de partners tot diens vermogen te beperken, maar heden ten dage wordt die beperkte aansprakelijkheid meestal gerealiseerd door het gebruik van een vennootschap, in plaats van bijvoorbeeld een eenmanszaak (waar de eigenaar hoofdelijk aansprakelijk is voor schulden van het bedrijf).

Bovendien is het stelsel van zuivere scheiding van goederen nadelig als één van de echtgenoten weinig of geen inkomsten heeft, of over geen vermogen beschikt. Deze echtgenoot kan in dit geval weinig aanvangen, en is eigenlijk aan handen en voeten gebonden aan goodwill van de partner. Zo’n ongelijke situatie is vaak ook niet wenselijk voor een gelijkwaardige relatie.

Trouwen in gemeenschap van goederen

Daarom wordt meestal toch besloten om te trouwen in gemeenschap van goederen. Tijdens het huwelijk behoren alle beroepsinkomsten, rente en inkomsten van beleggingen toe aan beide echtgenoten. De goederen die de echtgenoten tijdens het huwelijk aangekocht hebben behoren normaal gesproken ook tot dat vermogen, ongeachte of het een villa betreft, een tweede verblijf aan de kust, een onderneming, een effectenportefeuille, etc.

Alleen als je van deze standaard vorm van gemeenschap van goederen wilt afwijken en bepaalde goederen wel of juist niet in het gemeenschappelijk vermogen wilt inbrengen, moet je bij de notaris langsgaan. Bijv. als het nieuwe gezin een woning gaat bouwen op een stuk grond, waarvan alleen jouw zoon de eigenaar is.

Ook kan er aan de situatie bij overlijden gedacht worden. Je kunt ervoor kiezen dat de langstlevende partner meer krijgt dan de wet normaal aan de langstlevende partner toekent. Als er kinderen zijn erft de langstlevende partner wettelijk alleen het vruchtgebruik op de goederen van de nalatenschap. Als er geen kinderen zijn, dan erft de langstlevende veel meer, namelijk de volle eigendom van de gemeenschapsgoederen, en het vruchtgebruik van de eigen goederen.

 

Wie meer wilt weten over de fiscale aspecten van ondernemen, of wie persoonlijk advies wenst, kan terecht bij De Hoon & PartnersEen jong kantoor dat persoonlijke dienstverlening hoog in het vaandel draagt. Helderheid staat centraal: helderheid in de adviezen en in de tarieven. Het kantoor is gesticht door Iven De Hoon, met meer dan 15 jaar ervaring heeft opgebouwd in fiscale en juridische dienstverlening.

 

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.