besparen op lening

Geld besparen op je lening doe je zo!

Je dure lening oversluiten

Het lijkt niet zo moeilijk om een te dure lening over te sluiten als de rente laag staat. Je vergelijkt de percentages en klaar. Toch is het iets ingewikkelder. Naast een lagere rentestand, zijn ook de oversluitkosten en de nieuwe looptijd bepalend voor het bedrag dat je uiteindelijk kunt besparen. Gelukkig kan je dat vooraf precies laten voorrekenen, zodat je exact weet hoeveel je er op vooruit gaat als je je lening oversluit. 

Lagere rente

Omdat de rente historisch laag staat, valt hier voordeel te behalen. Laat je persoonlijke lening overzetten en laat je voorrekenen hoeveel je dat scheelt bij de huidige marktrente.

Pas op: geld lenen kost geld

Bij iedere leenaanbieding zie of hoor je deze slogan. Dat moet van de toezichthouder AFM. Inmiddels snappen de meeste mensen de inhoud van die boodschap ook. Lenen kost inderdaad geld. 

Loansharks!

Maar wat mensen niet altijd in de gaten hebben, is dat er sneaky leenvormen bestaan, die ontzettend duur zijn gemaakt en die vermomd worden als:

  • vaste klantencard (van de Bijenkorf bijvoorbeeld)
  • gespreide betaling (bij de Wehkamp bijvoorbeeld)
  • ‘Koop nu en betaal over een half jaar´ aanbiedingen
  • flitskrediet
  • extra kredietruimte gebruiken
  • je mobiel inruilen op de nieuwste smartphone 
  • even rood staan op je betaalrekening (of je salarisrekening)

Het zijn juist deze leenvormen die schandalig duur zijn. Veel mensen hebben vaak niet in de gaten dat dit leningen zijn, die gewoon worden aangemeld bij het BKR. En je kredietruimte aantasten, als je bijvoorbeeld een huis wilt kopen met een hypotheek.

Als je alles goed naleest, zie je dat voor zo´n verkapte lening, de maximaal toegestane rente (van momenteel 14% per jaar) wordt afgeschreven. 

Dat, terwijl de rente op een persoonlijke lening of een doorlopend krediet al snel 10% goedkoper is! Logisch dat de banken, warenhuizen en postorderbedrijven daar niet mee te koop lopen want deze marge is veel groter dan die op de verkoop op hun gewone spullen. Bizar eigenlijk.

Vraag vrijblijvend oversluitadvies

Iedereen kan wel wat meer financiële armslag gebruiken. Zeker als de feestdagen voor de deur staan. Daarom is het een goede zaak als je financieel specialisten kan laten voorrekenen hoeveel jij je per maand kunt besparen, door je leningen (en met name je verborgen leningen) over te sluiten naar één nieuwe, transparante lening met een veel lagere rente. 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *