financieel gezond corona

Financieel de coronacrisis overleven

Nog maar iets meer dan een jaar geleden was de economie flink op stoom. De coronacrisis heeft hier grote verandering in gebracht. Onlangs kwam bijvoorbeeld naar buiten dat de overheidsfinanciën van ons land in 2020 voor het eerst in vijf jaar in de rode cijfers zijn beland. Zo moest de Staat onder andere meer lenen doordat veel particulieren en bedrijven hun belasting later mogen betalen. Ook op individueel niveau heeft de coronacrisis bij veel mensen gezorgd voor financiële onzekerheid en betalingsproblemen.

Veel financiële onzekerheid

Al in juni 2020 gaf maar liefst een derde van de Nederlanders aan zich op financieel vlak minder zeker te voelen dan een halfjaar eerder. Hoewel dit minder was dan het gemiddelde op Europees niveau (48 procent), was het zeker geen goede zaak dat er een teruggang in financieel welzijn werd ervaren. Uit een onderzoek van Nibud eind maart 2020 bleek toen al dat een vijfde van de volwassenen in ons land te maken had met een inkomensterugval. Intussen zal dat alleen maar meer geworden zijn, nu we ons al tijden in een tweede lockdown bevinden.

Bezuinigen, spaargeld gebruiken en onder andere geld lenen

Het grootste deel van de respondenten uit het onderzoek die een inkomensterugval verwachtte, gaf aan dit zelf op te kunnen vangen. Bijvoorbeeld door te bezuinigen (34 procent) of spaargeld te gebruiken (30 procent). Tien procent van de ondervraagden was echter van plan niets te doen, en zeven procent wilde gaan aankloppen bij de gemeente voor hulp.


Verder was een op de twintig mensen van plan geld te gaan lenen bij een financiële instantie. Geld lenen in de vorm van een persoonlijke lening of doorlopend krediet hoeft momenteel niet veel te kosten door de huidige lage rentestand. Toch kan het net wel even financieel wat lucht geven. Totdat bijvoorbeeld een substantieel deel van de mensen ingeënt is, en verwacht wordt dat de economie weer op gang komt.

Verschuiving van uitgaven tijdens coronacrisis

Uit het onderzoek van Nibud bleek overigens ook dat de coronacrisis zorgde voor een verschuiving van de uitgaven. Hoewel dit onderzoek aan het begin van de crisis was uitgevoerd zal er intussen niet veel veranderd zijn. We zitten nu (april 2021) ongeveer in dezelfde situatie met een lockdown. Tijdens de coronacrisis zijn mensen over het algemeen vrijwel overal minder geld aan gaan uitgeven. Voorbeelden hiervan zijn onder andere speelgoed, vrijetijdsuitgaven en de aanschaf van kleding en schoenen. Het enige waar mensen meer geld aan zijn uitgeven, zijn de basisboodschappen en zorgkosten.

(Financieel) gezond blijven

Het is natuurlijk het belangrijkst dat de gezondheid van zo weinig mogelijk mensen in gevaar wordt gebracht door corona. Toch wordt het ook, nu de coronacrisis al ruim een jaar duurt, belangrijk er goed op letten dat je de crisis financieel overleeft.