eigen huis en stamrecht bv

Eigen huis en stamrecht bv

De aanstaande regeringsmaatregelen betekenen niet veel goeds voor de huizenprijzen op termijn.

Dalende huizenprijzen

De huizenprijzen zullen verder dalen als de hypotheekrenteaftrek verder wordt aangepakt. Daar is iedereen het over eens. Die waardedaling is helaas niet fiscaal aftrekbaar voor de particulier. Voor de bezitter van een (stamrecht) bv ligt dat anders.

Huis verkopen aan stamrecht bv

Door het huis te verkopen aan de stamrecht bv, wordt een waardedaling ineens wel aftrekbaar. het vormt een verliespost voor de bv. Vroeger werd een DGA aangeraden om het huis buiten de bv, privé te laten. De waardestijging was dan volledig belastingvrij in privé te nemen. daar kon geen sparen tegenop. Die jaren lijken nu voorbij.

Geen huurkosten en onderhoud is aftrekbaar

Er is nog een ander voordeel verbonden aan het verkopen van je huis aan de stamrecht bv. Er hoeven geen huurkosten aan derden worden afgedragen. Op papier moet er een zakelijke huur worden bedongen door de DGA en zijn BV, maar het blijft natuurlijk vestzak broekzak.

En het onderhoud wordt ook ineens aftrekbaar gemaakt op deze manier. Allemaal leuke dingen mee te bedenken, toch?

Statuten en goedkeuring vooraf

Natuurlijk moet er wel een reële taxatie aan het verhaal ten grondslag liggen op basis van de werkelijke waarde En de fiscus? Die houdt dit soort transacties goed in de gaten. Daarom is het verstandig om vooraf fiat van uw inspecteur te vragen. En last but not least: de statuten van de stamrecht bv moeten in het kunnen aan- en verkopen van onroerende zaken voorzien. Staan alle lichten op groen dan is het voordeel van een stamrecht bv boven een verzekerings- of bankspaarconstructie, nogmaals aangetoond.

2014 Stamrecht BV afgeschaft

Sinds 2014 is het niet meer mogelijk om een nieuwe Stamrecht BV op te richten. Een Spaar BV biedt wel mogelijkheden.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *