huis kopen in frankrijk

Een huis kopen in Frankrijk, tips

Van een glas Bordeaux genieten in een huisje aan de kust van de Franse rivièra klinkt aantrekkelijk, maar er zijn een hoop lastige details bij het kopen van een tweede woning aan de Franse kust.

Een aantal zaken en financiële aspecten rondom de aankoop van een woning zijn in Frankrijk anders geregeld dan in Nederland. Daarom zetten we wat tips op een rijtje, voor het kopen van een woning in Frankrijk.

Tips voor het kopen van een woning in Frankrijk

  • Niet alleen Philips Freriks is gek op Frankrijk, want het land staat (onze zuiderburen België niet meegerekend) nog steeds op nummer één als land om een tweede huis te kopen. Ook hier zijn er punten om op te letten.
  • De notaris heeft in Frankrijk een vergelijkbare actieve rol als de notarissen in Nederland en België.
  • Je tekent in Frankrijk normaal eerst een tijdelijke overeenkomst. Na een tweetal maanden wordt meestal de notariële akte getekend.
  • De tijdelijke overeenkomst is bindend (dit in tegenstelling tot in ons land, waar je nog een bedenktijd hebt). Het is raadzaam om een eigen notaris te nemen. De notaris van de verkopende partij zal hier vanzelfsprekend niet zo happig op zijn, omdat hij zijn inkomsten moet delen met zijn collega, maar daar moet je je niets van aantrekken. Het kan bijkomende bescherming betekenen, als een eigen notaris de contracten controleert.
  • Frankrijk kent net als andere mediterrane landen een speciale kustwet, die strenge regels stelt voor het bouwen in gebieden nabij de kust. Let dus goed op als je hier een stuk grond wilt kopen.
  • Als je een stuk grond koopt in een verkaveling, controleer dan altijd of de verkopende partij in het bezit is van een geldige verkavelingsvergunning (permis de lôtir). Niet altijd voldoet de eigenaar die wil verkavelen aan de daarvoor geldende juridische en financiële verplichtingen.
  • Informeer altijd bij de service d’urbanisme (ofwel de gemeente) waar de grond gelegen is naar de bestemmingsplannen (zgn. “plan de zoning”) van de desbetreffende grond. In Frankrijk hebben sommige instanties een soort voorkooprecht op panden en grond. De Franse overheid kan aldus binnen 3 maanden na de registratie, de grond van je terugkopen voor een bedrag dat gelijk is aan de aankoopprijs plus 10%.
  • Als je een oud huis wilt slopen dan moet je niet vergeten tijdig een sloopvergunning, ofwel permis de démolir, aan te vragen bij de gemeente. In de praktijk kan dit namenlijk behoorlijk veel tijd kosten.
  • Frankrijk kent een complexe ruimtelijke ordening: er zijn verschillende beschermde gebieden waarin allerlei beperkingen voor bouw- en verbouw gelden. Zo heb je bijv. de zone d’aménagement, zone d’aménagement concerté, zone de richesses naturelles, etc. Het is dus belangrijk om op de hoogte te zijn wat wel en niet mag in een bepaald gebied.
  • Soms wordt er wat ‘onder de tafel betaald’ bij de aanschaf van een woning. Eén van de redenen hiervoor is de in Frankrijk geldende vermogensbelasting, waar de waarde van je woning in meetelt. Maar wees voorzichtig, want de Franse belastingdienst kan niet lachen om dit soort trucjes. En als je later de woning weer verkoopt dan betaal je als buitenlander in Frankrijk maar liefst 33% of de behaalde winst bij verkoop. Dus ook al betaal je in eerste instantie officieel minder, dan zal je later meer belastingen betalen en wordt het aldus een dure meerwaarde van je woning..
  • Een tweede huis in Frankrijk wordt minder leuk. In 2012 is een nieuwe belastingregel ingevoerd, die de huurwaarde belast. Je betaalt dan extra belasting in Frankrijk.

Lees ook het algemeen advies voor het kopen en financieren van een huis in het buitenland.


Wie meer wilt weten over de fiscale aspecten van ondernemen, of wie persoonlijk advies wenst, kan terecht bij De Hoon & PartnersEen jong kantoor dat persoonlijke dienstverlening hoog in het vaandel draagt. Helderheid staat centraal: helderheid in de adviezen en in de tarieven. Het kantoor is gesticht door Iven De Hoon, met meer dan 15 jaar ervaring heeft opgebouwd in fiscale en juridische dienstverlening.