crypto documentaires

Deze 4 cryptodocumentaires moet je gezien hebben

Over Bitcoin is er al het een en ander geschreven, maar er zijn ook heel wat leuke documentaires over gemaakt. Ze maken je wegwijs in de wereld van cryptomunten, maar ze hebben het ook over de mogelijkheden, kansen, valkuilen en hoe bitcoin kopen mogelijk is geworden. Wat ons betreft zijn vooral deze vier documentaires echt wel het bekijken waard.

Bitcoin: The End of Money as We Know It

Deze documentaire wordt veelal aangeraden voor wie niet helemaal begrijpt wat Bitcoin is en welke mogelijkheden het biedt. In deze documentairefilm wordt veel aandacht besteed aan hoe fiatgeld en de bitcoin van elkaar verschillen. De documentaire van Torsten Hoffmann, bekend van onder meer Marketing the Messiah, heeft verschillende prijzen in de wacht gesleept. Zo was deze documentaire in 2015 onder meer de winnaar in de categorie World Cinema Documentary tijdens het Amsterdam Film Festival en won het datzelfde jaar de prijs van Best International Documentary bij het Anthem Film Festival in Las Vegas.

Banking on Bitcoin: In Open-Source We Trust

De documentaire Banking on Bitcoin: In Open-Source We Trust vertelt het verhaal van Bitcoin zoals het ontstond en heeft het over de reis die het sindsdien heeft afgelegd. Het analyseert verschillende cryptoprojecten en heeft het over hun mislukkingen en successen. Het is geen cryptopropaganda, maar wel een verhaal over hoe moeilijk het is om een balans te vinden tussen innovatieve technologieën, een nieuwe markt, nieuwe kennis en overheidsregulering. Producer Christopher Cannucciari, die eerder al New Brooklyn naar het grote scherm bracht, brengt een helder en duidelijk verhaal. Wat ons betreft is deze documentaire dan ook zeker het kijken waard.

Magic Money: The Bitcoin Revolution

De documentaire Magic Money: The Bitcoin Revolution neemt je mee naar de oorsprong van Bitcoin, maar heeft het ook over de rol die het speelt en kan spelen in de samenleving. Wat is een bitcoin, hoe kan je cryptomunten kopen en waarom is decentralisatie zo belangrijk? Het zijn slechts enkele vragen die in deze documentaire worden behandeld. Zoals de naam het al doet vermoeden, focust de documentaire op hoe Bitcoin een revolutie kan veroorzaken. Daarbij worden grote uitspraken niet geschuwd – de documentaire komt dan ook in een typische Amerikaanse stijl –, maar wordt alles toch heel begrijpelijk gebracht. De documentaire is van de hand van Tim Delmastro die eerder nog End of the Road: How Money Became Worthless uitbracht, een documentaire over hoe de financiële grootmachten tijdens de bankencrisis konden instorten.

Fake Bitcoin – How This Woman Scammed the World

Deze documentaire gooit het over een compleet andere boeg en vertelt het waargebeurde verhaal van Dr. Ruja Ignatova, het ene moment een groots cryptovisionair en niet veel later uitgeroepen tot een van de grootste ponzifraudeurs uit de geschiedenis. De cryptoqueen haalde vanaf 2014 miljarden op met haar digitale munt OneCoin. Achteraf bleek het om ponzifraude te gaan. Haar piramidespel van 4 miljard dollar werd door The Times omschreven als een van de grootste scams ooit. Het leverde haar een veroordeling op van 90 jaar, maar sinds 2017 weet ze met succes uit de handen te blijven van onder meer de FBI. Hoe ze dit allemaal klaarspeelde, ontdek je in deze documentaire.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.