bankrekening

De voor- en nadelen van het openen van een zakelijke rekening

Bij de meeste banken kun je vandaag de dag een zakelijke rekening openen. Gezien de naam verbaast het je vast niet dat deze rekening specifiek bedoeld is voor bedrijven. Je bent overigens niet verplicht om zo’n rekening te openen. Toch zien we dat veel ondernemers dit wel doen als zij voor zichzelf beginnen. Twijfel je nog of een zakelijke rekening iets voor jou is? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten wij namelijk de voor- en nadelen van het openen van een zakelijke rekening op een rijtje.

Je scheidt privé en zakelijke geldstromen

Een eerste voordeel van een zakelijke rekening is dat je privé en zakelijke geldstromen van elkaar scheidt. Dit maakt het een stuk overzichtelijker. Er zijn overigens wel ondernemers die hun privérekening gebruiken voor zakelijk betalingsverkeer. Dit lijkt misschien handig, want je hebt maar één rekening. Het nadeel hiervan is dat het nogal onoverzichtelijk wordt. Je gebruikt de rekening namelijk zowel privé als zakelijk. Hierdoor verlies je mogelijk al snel het overzicht. De administratie vergt dan ook aanzienlijk meer tijd. Je moet namelijk eerst uitpluizen welke betalingen privé en welke betalingen zakelijk zijn. Met een zakelijke rekening is dit niet het geval.

Je straalt professionaliteit uit richting klanten

Sommige ondernemers willen na het lezen van het bovenstaande voordeel direct een zakelijke rekening openen. Twijfel je nog? Dan moetje weten dat er nog meer voordelen zijn. Een tweede voordeel is dat je met een zakelijke rekening professionaliteit uitstraalt richting jouw klanten. Hoe dit precies zit? Een zakelijke rekening staat op naam van jouw bedrijf. Klanten die geld overboeken naar deze rekening zien op hun bankafschrift de naam van jouw onderneming staan. Wanneer je een privérekening gebruikt is dit niet het geval. Deze rekening is namelijk gekoppeld aan een persoonsnaam. Hierdoor is de kans aanwezig dat een klant niet direct de link legt tussen de naam op het afschrift en jouw bedrijf.

Je kunt een zakelijke rekening koppelen aan een boekhoudprogramma

Doe je zelf de boekhouding van jouw bedrijf en gebruik je hier een boekhoudprogramma voor? Dan brengt het openen van een zakelijke rekening nog een voordeel met zich mee. Het merendeel van de boekhoudprogramma’s beschikt namelijk over de mogelijkheid om hier een zakelijke rekening aan te koppelen. Het grote voordeel hiervan is dat transacties automatisch ingelezen worden. Doordat je ze niet langer handmatig in hoeft te voeren, kost boekhouden je aanzienlijk minder tijd.

Nadeel: zakelijke rekening openen kost geld

Zoals je hierboven kon lezen zitten er de nodige voordelen aan het openen van een zakelijke rekening. Toch brengt het openen van zo’n rekening ook één groot nadeel met zich mee: het kost geld. Voor het gebruik van een zakelijke rekening betaal je vaak een vast bedrag per maand. Hoeveel je betaalt hangt af van de keuzes die je maakt. Hoe uitgebreider het pakket, des te hoger de kosten. Open overigens nooit de eerste de beste zakelijke rekening die je tegenkomt, maar maak eerst een vergelijking. De kosten van een zakelijke rekening kunnen namelijk ook per bank verschillen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *