schaduwzijden van belastingparadijzen

De schaduwzijde van belastingparadijzen

schaduwzijden van belastingparadijzen

Veel mensen en bedrijven houden niet van belasting betalen. Door een bankrekening en vaak firma aan te houden in een belastingparadijs (een land waar niet of nauwelijks belasting hoeft te worden betaald) voorkomen ze op die manier dat ze hun inkomsten of vermogen belast wordt.

Er zit echter ook een keerzijde aan deze belastingparadijzen…

Constructie

Een belastingparadijs is een land of (juridische entiteit) met een relatief gunstig belastingstelsel. Je betaalt er bijvoorbeeld heel weinig of geen inkomstenbelasting, schenkingsrecht, successierecht, of vermogensbelasting over je geld. Dat is uiteraard gunstig voor jou, maar het belastingparadijs zelf is ook gebaat bij zijn klanten. Zij verdienen aan de registratiekosten voor het openen van een bankrekening en eventueel het oprichten van een bedrijf aldaar. Ook hopen ze dat de rijken die er hun geld brengen het ook in het belastingparadijs zullen uitgeven. In landen als Monaco wordt dat ook rijkelijk gedaan.

Een ander voorbeeld van een belastingparadijs is Nuaru. Het eilandje kent geen enkele belasting, behalve luchthavenbelasting. Dubai is ook een bekend 0%-belastingparadijs. Of dichter bij de deur, de British Virgin islands, en als je bijv. een bedrijf legaal vestigt op Curacao, dan betaal je slechts 2% winstbelasting in plaats van de maximaal 52% in Nederland.


Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën heeft in 2009 wel een aantal verdragen gesloten met belastingparadijzen. Dit verdrag regelt de uitwisseling van fiscale informatie, om belastingontduiking en fraude tegen te gaan. Als je in een buitenland gaat bankieren dien je dat dus wel netjes binnen de regels van de wet te doen.

We komen in andere artikelen terug op bekende veelgebruikte constructies om belasting te ontwijken. Dit is complex en hangt af van elke situatie. Een constructie wordt bijv. door onze in Londen wonende prinses Christina gebruikt. Door een Trust op te richten en haar geld op Guernsey te stallen, met een brievenbusfirma op adres van Paleis Noordeinde, betaalt ze geen vermogensbelasting en bespaart ze ook inkomstenbelasting. Ondanks de uitwisseling van informatie zijn er nog meer dan genoeg mogelijkheden om op legale manier minder belasting te betalen.

 


Grootschalig

Naar schatting verloopt meer dan de helft van al het geldverkeer via zogenaamde belastingparadijzen. Volgens schattingen loopt Duitsland alleen al jaarlijks ten minste 100 miljard Euro mis aan belastinginkomsten, doordat geld weggesluist wordt via belastingparadijzen.

En dat wordt niet alleen gedaan om zwart geld wit te wassen, maar ook voor bedrijven om de winst te drukken en zo minder belasting hoeven te betalen. Bedrijven als Enron, Northern Rock, en UBS maakten gebruik van belastingparadijzen om belastingbetaling te voorkomen. Northern Rock had bijv. 50 miljard euro weggesluist naar een eilandje op naam van een stichting ten behoeve van kinderen met het Syndroom van Down. Uiteraard was dat slechts een dekmantel.

Andere bedrijven richten B.V.-tjes op in belastingparadijzen, verkopen hun goederen goedkoop aan een van die B.V.’s, die ze vervolgens tegen marktprijs weer doorverkoopt. De winst wordt vervolgens belast met tarief van het belastingparadijs. Enron had 3500 van zulke nep BV-tjes, op de Cayman eilanden en andere exotische locaties.

 

Keerzijde

Het klinkt misschien sympathiek om via een slimme constructie minder belasting te betalen. Maar er zit ook een keerzijde aan deze manier van belastingomzeiling. Schattingen van het geld dat wordt weggesluist uit de 49 armste derdewereldlanden naar belastingparadijzen lopen uiteen van 8 tot 10 miljard dollar per jaar. Hierdoor lopen deze landen tussen de 2.5 tot 3 miljard dollar mis aan belastinginkomsten.

Dat is een van de redenen waarom de G20 recentelijk strenger probeert op te treden tegen belastingparadijzen. Door uitwisseling van informatie tussen landen zijn er inderdaad de laatste jaren meer mensen betrapt die bijv. zwart geld achterhhielden op buitenlandse bankrekeningen.

Of dat het het eind van de belastingparadijzen betekent, is echter te betwijfelen. Voor criminelen en mensen die een hoop zwart geld proberen te verbergen, is het inderdaad een stuk moeilijker geworden. Maar er zijn nog altijd meer dan genoeg mogelijkheden voor de belastingplichtigen die op een slimme manier en volgens de regels methoden vinden om de weg van de minste belasting te bewandelen.