blockchain

Blockchain een steeds vaker gebruikte technologie

Steeds vaker wordt blockchain technologie als een serieuze optie gezien om problemen op te lossen. In het bijzonder, nu steeds meer bedrijven zich richten op digitalisering en automatisering. Een van de voordelen van deze technologie is het feit, dat het zeer breed inzetbaar is. Niet alleen kan blockchain technologie gebruikt worden om onafhankelijk van een externe partij geld te beheren. Je kunt de techniek bijvoorbeeld ook gebruiken om aan te tonen dat je de rechtmatige eigenaar bent van een kunstobject. Bij diefstal is zo altijd aan te tonen wie de rechtmatige eigenaar van het stuk is. Het maakt dat de blockchain al lang niet meer alleen bekend is van de snel stijgende of dalende Bitcoin koers

Blockchain technologie voor een nieuw betaalmiddel 

Oorspronkelijk werd vaak gedacht dat blockchain technologie gebruikt werd door jongeren, die vanaf hun zolderkamer hun eigen geld wilden beheren. Los van een centrale bank, die het geld bezit en dit uitgeeft op het moment dat je pint in een winkel of bijvoorbeeld geld uit de muur haalt. Onder meer de Ripple koers steeg in het verleden rap, doordat deze digitale munt inzette op de toepassing hiervan voor betaaldoeleinden. Ook zou de munt de samenwerking zoeken met verschillende nationale banken om digitale betalingen met XRP mogelijk te maken. Tegenwoordig zijn er verschillende plekken waar je met digitaal geld kunt betalen. Overigens niet alleen met Ripple, maar voornamelijk met Bitcoin. 

Toepassing van blockchain technologie om eigendom te bewijzen 

Je las eerder in dit artikel al, dat blockchain technologie gebruikt wordt om aan te tonen dat je de rechtmatige eigenaar bent van een bepaald voorwerp. Het valt te verklaren doordat een transactie in de blockchain gecontroleerd wordt door een grote groep mensen. Zo is met zekerheid te zeggen dat een transactie op eerlijke wijze tot stand is gekomen. Als later moet worden aangetoond dat iemand de eigenaar van een voorwerp is, kan gekeken worden naar de transacties die in de blockchain terug te vinden zijn. Middels de combinatie van een private- en public key toon je aan dat je een bepaald adres op de blockchain bent. 

Contracten vastleggen in de blockchain

Oorspronkelijk was de blockchain bedoeld voor het vervangen van de notaris. Een contract gesloten door twee partijen zou middels blockchain technologie vereeuwigd kunnen worden zonder tussenkomst van een externe partij. Een notaris kost immers voornamelijk veel geld, terwijl het sluiten van een contract ook op andere wijze kant. Althans, dat was de gedachte. Nog steeds is de kans reëel dat men blockchain technologie zal gaan gebruiken voor het vastleggen van contracten. Net als voor het aantonen van het eigendom van een bepaald product, geldt ook voor het vastleggen van een contract in de blockchain dat hier op een later moment altijd naar kan worden verwezen.  

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *