Je hebt een auto gekocht, en bent op zoek naar de juiste autoverzekering. Maar welke is de beste? Wanneer je schade aan je auto hebt, wil je die natuurlijk vergoed hebben. Een WA-dekking is voor iedereen verplicht, maar heb je ook een beperkt- of volledig cascodekking nodig? Hoe bepaal je welke verzekering aansluit op jouw wensen? Want niet iedere autoverzekering is voor iedereen de beste.

De beste autoverzekering

Helaas bestaat er niet zoiets als de beste autoverzekering. Je leeftijd, woonplaats, het aantal kilometers dat je rijdt, je schadevrije jaren, de leeftijd en de uitvoering van je auto zijn allemaal van invloed op de premie die jouw verzekeraar bepaalt.

Naast de hoogte van de premie, zijn je eigen wensen ook van belang. Je kunt gaan voor een zo goedkope mogelijke verzekering, de breedste dekking, de verzekeraar met de beste reviews. Verder is je persoonlijke situatie van invloed. Heb je pas net je rijbewijs, of ben je al met pensioen? Dan is er een kans dat je verzekering duurder is, aangezien jongeren en ouderen vaker betrokken zijn bij ongevallen.

Dekking

Alleen al de vraag wat voor dekking je nodig hebt kan leiden tot kopzorgen. Bij het bepalen van de juiste dekking – enkel WA (verplicht), beperkt casco, of volledig casco – zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Zo speelt de leeftijd van je auto bijvoorbeeld mee. Hoe ouder de auto, hoe meer hij in waarde daalt. Vaak heeft het geen zin om een oudere auto volledig te verzekeren. Als je hem total loss rijdt krijg je het volledige bedrag toch niet meer uitbetaald, en het is zonde om dan een hoge premie te betalen.

Lenen en sparen

Niet onbelangrijk bij de keuze van de juiste autoverzekering is je eigen bankrekening. Heb je een lening afgesloten voor het kopen van je auto? Dan kan het, zeker als de auto nog vrij nieuw is, slim zijn om een volledige dekking te nemen. Op die manier krijg je bij een ongeluk ten minste de dagwaarde uitgekeerd, zodat je de lening in ieder geval deels kan aflossen. Daarnaast maakt het ook uit of je spaargeld op je rekening hebt staan of niet. Wanneer je veel gespaard hebt, kun je bij een ongeluk een deel van de schadekosten zelf opvangen. Met een ruime buffer is een volledige verzekering minder noodzakelijk.

Het verschilt dus per persoon wat de beste autoverzekering is. Wees daarom niet bang om je te oriënteren, bekijk de verschillende mogelijkheden, en kies de verzekering die het beste is voor jou.