besparen op energiekosten

Besparen op verwarmingskosten

besparen op kosten verwarming

Een koude winter kan de energiekosten voor het lekker warm houden van je huis flink laten stijgen. Hieronder tips om die kosten tot een minimum te beperken.

Deur dicht!

Hou de deuren zo veel mogelijk dicht als een ruimte verwarmd is. Bij het openen van een deur naar een ruimte die kouder is, stroomt de warmte heel snel weg. Heb je (kleine) kinderen die steeds de deur open laten staan, dan kun je deurveren aanbrengen zodat de deuren automatisch dichtgaan.

Gordijnen dicht

Doe zeker ‘s avonds de gordijnen en of rolluiken dicht. Je houdt dan zoveel mogelijk de warmte binnen.

Tocht

Vermijd tocht zo veel mogelijk. Breng tussen kieren bij ramen en deuren tochtstrips aan. Sluit overdag, als je een ruimte verwarmt de tochtluikjes boven de ramen, daar komt heel veel kou door naar binnen. Het is wel goed en nodig om een ruimte te laten luchten door ‘s ochtends vroeg voordat de ruimte verwarmt is of ‘s avonds als de verwarming al lager is gezet de ruimte te laten door luchten door een deur of raam open te zetten.

Minimum temperatuur

Laat de kamers of ruimten niet te veel afkoelen. Ook niet als je een hele dag of zelfs een weekend weggaat. Het is voordeliger om de thermostaat op 15-17 graden te laten staan, dan de verwarming helemaal uit te zetten. Het kost erg veel energie om een door en door koude ruimte weer op temperatuur te krijgen.

Isoleer leidingen

Isoleer leidingen van de verwarming als die door koude onverwarmde ruimten lopen (kelder, zolder, garage, enz.)

Folie achter de radiator

Je kunt overwegen om tijdens de winter een isolatiefolie achter de radiatoren te doen. Je zorgt er op die manier voor dat de radiator warmte zo veel mogelijk warmte afgeeft aan de ruimte en zo min mogelijk aan de muur.

Onderhoud verwarming

Ontlucht de verwarming regelmatig en laat de verwarmingsketel regelmatig nakijken en schoonmaken. Zo werkt de ketel optimaal.

Investeer in een slimme thermostaat

Overweeg of het nuttig is om een goede thermostaat te (laten) installeren die aangaat op tijden dat je het nodig hebt. Zo kun je de verwarming een half uur voor je opstaat aan omhoog laten gaan. Als je naar je werk gaat laat je de temperatuur tot een minimum dalen en een half uur voor je thuiskomt zorg je weer dat het lekker warm wordt tot je gaat slapen.

Niet tevreden over de temperatuur?

Vind je het vaak te heet en dan weer te koud. Of te warm op de slaapkamer en te koud in de woonkamer? In dat geval kan het slim zijn iemand van een verwarmingsbedrijf te laten komen die de thermostaten voor de verschillende ruimten op een ideale temperatuur instelt. Zo is het prettig als het in de badkamer wat warmer is, en in de slaapkamer wat koeler. Uiteindelijk kan dit veel kosten besparen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant
garant staan bij hypotheek
Garant staan bij hypotheek