Een autoverzekering is een noodzakelijk kwaad voor iedere kentekenhouder. De vraag is hoe je op je autoverzekering kunt besparen. Hieronder 10 tips.

1. Vergelijk, vergelijk, vergelijk. Voordat je een autoverzekering afsluit, moet je eerst naar een goede vergelijker gaan. Dat is een vergelijker met een marktbreed aanbod, niet met alleen de verzekeraars waarmee hij zelf zaken doet. Maar ook tijdens de rit is het zaak de standaardpremies te vergelijken, omdat er altijd wel een verzekeraar met premies aan het stunten is, waarnaar je voordelig kunt overstappen. En wil je niet weg bij je huidige verzekeraar maar wel een lagere premie? Confronteer hem dan telefonisch met het laagste aanbod op de markt. Geheid dat je dan als goede klant een leuke relatiekorting kunt verwachten.
2. Kies een dekking die bij de leeftijd van je auto past. Heb je een 10 jaar oude auto, dan is WA voldoende en all risk dekking veel te duur. Heb je een nieuwe auto, die ‘s nachts binnen staat, dan is beperkt casco wellicht de beste optie. Je kunt (beperkt) casco dekking altijd tijdelijk opschalen, als je op vakantie gaat bijvoorbeeld.
3. Neem geen aanvullende dekkingen, die je niet nodig hebt en de premie onnodig duur maken. Zaken als personen ongevallen inzittenden dekking moet je niet nemen als je toch altijd alleen in de auto zit. Een rechtsbijstandsdekking heb je niet nodig als je een jurist in de familie hebt of zelf rechten hebt gestudeerd.
4. Betaal is grote termijnen, liefst eenmaal per jaar. Hoe minder adminstratieve rompslomp de verzekeraar heeft, hoe lager de premie uitvalt. Daarom is een maandpremie op jaarbasis meestal hoger dan een kwartaal of (half) jaarpremie. Zo kun je makkelijk een kleine 10 procent besparen op je autoverzekering.
5. Kies een verzekering die je rijgedrag past. Rijd je nooit schade? Afkloppen en kiezen voor een hoog eigen risico. Dat drukt de premie flink en is zeker voor een wat oudere auto van zeg vijf jaar of ouder, een goede optie.
6. Claim een kleine schade niet automatisch. Als je incidenteel een keer een kras of een deukje maakt, is het vaak voordeliger om die uit eigen zak te betalen en niet te claimen. Of te laten zitten! Je auto is verplicht verzekerd maar je hebt geen reparatieplicht. Ook al is je auto all risk verzekerd, vraag dan eerst na, hoe duur de verwachte herstelwerkzaamheden zijn (inclusief vervangend vervoer) en wat de premieconsequenties zullen zijn als je de schade bij de verzekeraar claimt. Want je valt vrijwel zeker terug in schadevrije jaren en dat maakt dezelfde verzekering voor jou duurder in de toekomst. Het heeft geen zin om een schadebedrag uitgekeerd te krijgen dat lager is dan de toekomstige premiestijging.
7. Kies de meest gunstige verzekeringnemer. Veel verzekeraars geven een korting op de premie als de verzekeringnemer een vrouw is. of een ambtenaar. en vaak kun je korting krijgen als de auto collectief verzekerd kan worden via het werk. Vraag of ze daar een collectief contract (willen) hebben, dat is in principe voor alle werknemers gunstig, ook voor de baas zelf! En ben je beginnende automobilist jonger dan 25 jaar? Dan is het vaak een optie om de auto op naam van paps of mams te verzekeren, of op naam van je partner (uitrekenen wat het scheelt en samen delen).
8. Zorg dat je niet dubbel verzekerd bent. want dat is zonde: een verzekeraar keert maar een keer uit. Veel mensen hebben bijvoorbeeld niet door, dat ze al verzekerd zijn voor vervangend vervoer via hun leasemaatschappij. Dan is het natuurlijk dom om die dekking er nog een keer extra bij te nemen. Even goed de polisvoorwaarden uitpluizen dus. dat geldt trouwens ook voor het lidmaatschap van de wegenwacht en de ANWB. Scheelt allemaal tientjes op jaarbasis.
9. Ga voor een modulaire dekking die je per ieder moment kunt aanpassen. Je bent het goedkoopste uit als je dekkingsmodules kunt aanzetten als je ze nodig hebt. En voor de rest het hele jaar kunt laten uitstaan. Reparatiehulp in het buitenland voor je boodschappenkarretje in Nederland? Ik dacht het niet. Zonde van het geld.
10. Kies voor een verzekering die je op ieder moment kunt opzeggen. Aan riante overstapservices heb je niets als je tot het einde van het verzekeringsjaar aan je huidige polis vast zit. Ga daarom voor een verzekering die op ieder moment, hooguit per maand opzegbaar is. Alleen zo kun je gebruik maken van de beste aanbieding op de markt. Want er wordt altijd met premies gestunt door verzekeraars die nieuwe klanten willen aantrekken.
Wil je zelf zien hoeveel je op je autoverzekering kunt besparen, klik dan hier.