zeldzame aardmetalen

Edelmetaal is sinds jaar en dag al een vluchthaven voor beleggers. Een nieuwkomer is het beleggen in Rare Earth Metals (zeldzame aard metalen).

Zeldzame aard metalen zijn een groep van 17 elementen in het periodiek systeem, die cruciaal zijn bij de productie van high-tech devices, duurzame energiebronnen (next gen accu’s in groene auto’s en magneten in windmolens) en militaire aparatuur. De vraagkant zit dus wel gebeiteld en in de afgelopen jaren zijn prijsstijgingen van 300% en meer gezien. Tot zover het goede nieuws.

Haken en ogen

Er zitten een aantal haken en ogen aan beleggen in REM’s. Beleggers moeten zich realiseren dat 97% van de globale productie uit China komt, met name uit MongoliĆ«. China beheerst daarmee de prijzen, zeer tegen de zin van de grootste afnemers Amerika en Japan. China heeft aangekondigd de export van REM’s te gaan beperken, omdat ze nodig zijn voor haar eigen, snelgroeiende interne markt.

Slecht voor het milieu

Dat klinkt plausibel, maar heeft natuurlijk een prijsopdrijvend effect. En dan zijn er nog de milieu-issues. De ontginning en raffinage gaan gepaard met enorme milieuschade. Grote hoeveelheden vervuilde grond, zuur en laag radioactief afval blijven na productie achter, waar niemand op zit te wachten natuurlijk. Deze effecten vormen een groot probleem, waar een oplossing voor moet worden bedacht. De oplossingen zullen prijsopdrijvend zijn en dat is heel goed nieuws voor bezitters. Het restmateriaal wordt voorlopig in China gedumpt.

Niet duurzaam

Voor duurzame beleggers zijn REM’s dus, hoezeer ze de energiemarkt ook helpen verduurzamen, not done. Maar het grootste probleem met REM’s is de verhandelbaarheid. De grote afnemers (GM en Toyota bijvoorbeeld) hebben landurige contracten, rechtstreeks met de mijnbedrijven. Daar kom je als particulier met een paar kilo niet tussen.

Edelmetaal tegen de dagkoers

Edelmetaal kun je in principe bij iedere bank of handelaar verkopen tegen de dagkoers, met REM’s kan dat (nog) niet, hoewel er partijen zijn die claimen dat ze kunnen bemiddelen als broker. Kortom: een interessante groeimarkt met veel potentieel, maar niet voor de particuliere belegger.