belastingparadijzen bestaan nog

Belastingparadijzen bestaan nog

belastingparadijzen bestaan nog

Belastingparadijzen zijn sinds de economische crisis meer in opspraak gekomen. Ze worden vaak met illegale praktijken en witwassen in verband gebracht.

Er zijn belastingverdragen gesloten en de zwarte lijst van de OESO is nu ook geheel verdwenen. Maar zijn er ook echt geen belastingparadijzen meer? Het tegendeel is waar…!

Belastingparadijzen bestaan niet meer?

Belastingparadijzen zouden niet meer bestaan, getuige de uitwisselingsverdragen en het verdwijnen van de zwarte lijst van belastingparadijzen. We hebben al eens verteld hoe betrouwbaar de OESO lijsten van belastingparadijzen zijn. Maar de praktijk ligt anders. Tot op heden zijn belastingparadijzen nog altijd booming business. Ook al zijn er wat zwartspaarders die gebruik hebben gemaakt van de inkeerregeling om hun geld in te leveren, de echte stroom van geld naar het buitenland vindt plaats bij de bedrijven en groeit nog altijd.

Meer geldverkeer naar belastingparadijzen

Gegevens van accountantskantoor Deloitte staven dat: van alle grote financiële instellingen hadden een op tien in 2001 afdelingen in offshore centra. In 2008 hadden al drie van de vier grote financiële instellingen afdelingen in offshore centra, waar ze alle diensten aanbieden. De afgelopen 5 jaar is de werkgelegenheid in offshore centra met 1800 procent gestegen.

Er zijn een hoop belastingontwijkende mogelijkheden waar met name bedrijven aan kunnen denken, en het is dan ook geen toeval dat er bijv. van België en Nederland dagelijkse vluchten worden aangeboden naar het eiland Man. Dit laatstgenoemde eiland (niet alle belastingparadijzen zijn tropisch!) kent 76.000 inwoners, 30.000 ondernemingen en zo’n 50 miljard aan spaargeld op bankrekeningen. Ook het overzichtje van het Tax Justice Network laat zien dat er eerder meer dan minder geld bij belastingparazijden terecht komt.

Creatieve oplossingen voor fiscaal voordeel

En dan te bedenken dat de Isle of Man, zoals het officieel genoemd wordt, netjes op de witte lijst van de OESO staat. Geen belastingparadijs dus, evenals de Kanaaleilanden en de Maagdeneilanden. Zelfs de Seychellen zijn volgens het witte lijstje OK, een beetje schijnheilig is dat wel.

Dat de geldstromen echter niet verminderd zijn, toont aan dat een slimme internationale taxplanner veel meer doet dan werken met belastingparadijzen. Er zijn foundations, trusts, slimme perfect legale structuren, treaty shopping… te veel methodes om op te noemen, om fiscaal voordeel te krijgen, door een slim maar perfect legaal gebruik van dubbelbelastingverdragen.

Sommige zaken blijven hetzelfde…

Tussen veel landen is er daarom ook een echte fiscale slijtageslag begonnen met belastingtarieven naar beneden toe, alleen hebben Nederland en België dit nog niet echt begrepen. Wel zijn er prachtige structuren denkbaar in centraal of oost Europa. Ook is er de leuke mogelijkheid van een E-zone company, een onderwerp op zich. Kortom het is een ingewikkelde en complexe wereld geworden, waarin menigeen misschien nog wel eens nostalgisch terugdenkt aan de brievenbusvennootschappen en koffers met geld uit de jaren ’70.

De wereld is internationaler geworden en het gaat nu om een miljardenbusiness, waar alle grote bedrijven in mee draaien. Ook al zijn de methoden veranderd en is er voor criminelen geen plaats meer, één ding is echter hetzelfde gebleven: er zijn nog steeds tal van mogelijkheden om met slimme internationale constructies de inkomsten te optimaliseren.

 

Wie meer wilt weten over de fiscale aspecten van ondernemen, of wie persoonlijk advies wenst, kan terecht bij De Hoon & PartnersEen jong kantoor dat persoonlijke dienstverlening hoog in het vaandel draagt. Helderheid staat centraal: helderheid in de adviezen en in de tarieven. Het kantoor is gesticht door Iven De Hoon, met meer dan 15 jaar ervaring heeft opgebouwd in fiscale en juridische dienstverlening.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *