belasting betalen over je spaargeld

Belasting betalen over je spaargeld?

belasting betalen over je spaargeld

Als je spaargeld hebt dan moet je dat opgeven bij je belastingaangifte. Hoeveel belasting moet je betalen?

In Nederland betaalt iedereen inkomstenbelasting over zijn bezittingen. Officieel betaal je 30% belasting over het veronderstelde rendement (forfaitair rendement) van 4%. Per saldo betaal je dus 1,2%. Simpelweg betaal je over je vermogen in Box 3 dus 1.2% inkomstenbelasting. Er wordt niet gekeken naar wat het werkelijke rendement was. Dat kan dus meevallen of tegenvallen. Dat betekent wel dat als je geld in 2014 op een gewone spaarrekening stond, je meer zal moeten betalen dan je aan rente hebt ontvangen, vanwege de lage rente op spaarrekeningen van dit moment.

Peildatum spaarsaldo

De belasting keek voor 2010 op 1 januari en op 31 december naar de waarde van je bezittingen, waaronder het saldo op je spaarrekening. Je moet dan belasting betalen over het gemiddelde van het saldo op 1 januari en op 31 december. Vanaf dit jaar is dat veranderd, de heffing moet nu worden betaald over het vermogen op 1 januari van het belastingjaar. Dat wil zeggen, dat het saldo op 1 januari 2014 de heffing voor 2014 gaat bepalen. Dat kan gunstig zijn als je gedurende het jaar meer gaat sparen, maar het kan ongunstig zijn als je saldo aan het eind van het jaar een stuk lager is doordat je geld hebt uitgegeven..

Vrijstellingsbedrag sparen 2014

Tel al uw spaartegoeden bij elkaar op. Van het total trekt u het heffingvrije vermogen af  is voor 2012, 2013 en 2014 € 21.139. Voor 2011 was dit € 20.785. en voor 2009 en 2010 was het € 20.661. Heb je dus minder spaartegoed dan 21.139, dan ben je geen belasting verschuldigd.

Rekenvoorbeeld:

Spaargeld op 1 januari 2014: €100.000 – €21.139 (vrijstelling) = €78861 waarover belasting betaald moet worden.

€78861 x 1,2% belasting = te betalen € 946,33

Creatief boekhouden

Veel mensen die niet blij worden van de heffing van 1.2% geven dan snel nog wat geld uit aan het eind van het jaar, of nemen nog contact wat geld op van hun rekening op 31 december. Andere veel voorkomende situaties zijn, dat er wat geld aan de partner wordt overgemaakt: in theorie kun je een bepaald maximum bedrag schenken aan je partner zonder dat het als een gift wordt gezien (waarover je anders volgens het schenkingsrecht ook weer belasting geheven wordt, en dan nog veel meer!). Er zijn zelfs mensen die hun geld tijdelijk in goud beleggen.

Maar let altijd goed op voordat je probeert om je saldo te minimaliseren op 1 januari, want de fiscus zal niet lachen om trucs. En omdat het maar om een dikke procent gaat van het bedrag boven de vrijstelling, loont het echter voor de meeste mensen niet om hier moeilijke en soms risicovolle constructies voor te bedenken. Bovendien wordt door sommige banken ook 31 december en 1 januari gebruikt als peildata voor de rentebetalingen, die je dan ook misloopt.

Wie meer wilt weten over de fiscale aspecten van ondernemen, of wie persoonlijk advies wenst, kan terecht bij De Hoon & PartnersEen jong kantoor dat persoonlijke dienstverlening hoog in het vaandel draagt. Helderheid staat centraal: helderheid in de adviezen en in de tarieven. Het kantoor is gesticht door Iven De Hoon, met meer dan 15 jaar ervaring heeft opgebouwd in fiscale en juridische dienstverlening.

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *