Bedrijfslasten verlagen: 6x tips

De hoeveelheid winst die je uit je onderneming haalt is afhankelijk van de hoogte van je bedrijfslasten. Door de bedrijfslasten te verlagen kun je zelf een positiever financieel beeld creëren. Behalve dat, kun je met verschillende handige besparingsmogelijkheden ook als onderneming een steentje bijdragen aan het milieu. Met deze handige tips maak je de eerste stap.

1. Overzicht creëren en bewaren

Houd een duidelijk overzicht van alle inkomsten en uitgaven – waaronder de bedrijfslasten. Noteer duidelijk waar welke contracten lopen, welke voorwaarden er zijn en voor welke tarieven specifieke diensten geleverd worden. Een duidelijk overzicht is van groot belang om grip te hebben op het uitgavenpatroon van de onderneming. Wellicht dat er in dit overzicht al bedrijfskosten gevonden worden die geschrapt zouden kunnen worden.

2. Onderhandelen en vergelijken

Houd contacten met leveranciers scherp en up-to-date. Kijk ieder jaar waar er ruimte is tot onderhandeling en vergelijk de diensten van de huidige afnemers met die van de concurrentie. Zo zijn er verschillende aanbieders die speciale tarieven hanteren voor het MKB.

 

3. Besparen op verlichting

Verlichting is een van de grotere kostenposten op de energierekening. Door alle verlichting in het gebouw over te zetten op LED verlichting, bespaar je flink in het energie Daarbij zijn LED lampen de meest milieuvriendelijke vorm van verlichting op de markt en ben je hierdoor bewust bezig met duurzaam ondernemen.

4. Besparen op verwarming

Laat, vooral bij oude gebouwen, de isolatie op tijd controleren. Een goede isolatie zorgt ervoor dat warmte minder gemakkelijk ontsnapt en dat de kou buiten blijft. Ook een vervanging van de CV ketel kan fikse besparingen opleveren. Goede isolatie is ook een van de punten die hoog op de lijst staat wanneer het om maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat. Vaak zijn hier ook nog subsidies voor beschikbaar.

5. Apparatuur vernieuwen

Wordt er in jouw onderneming her en der nog gebruikt gemaakt van oude of verouderde apparatuur? Door oude apparatuur te vervangen voor nieuwe modellen wordt niet alleen het werkcomfort verhoogt, maar kan er ook wederom bespaard worden op de maandelijkse lasten. Nieuwe apparatuur is vaak een stuk energiezuiniger dan de oudere modellen. Energie wordt efficiënter benut en hierdoor gaat er minder energie onnodig verloren.

6. Promoot gezond leven en werken

Werk je veel met lease auto’s of betaal je hoge huurkosten aan parkeergelegenheid? Promoot gezond leven en werken onder de werknemers. Biedt medewerkers de mogelijkheid om wat vaker vanuit huis te werken, creëer flexibele werkplekken en motiveer het gebruik van bewuste vervoersmiddelen zoals de fiets.

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant
Hypotheek en hoogte inkomen