5x Je energieverbruik verminderen

Elk huishouden in Nederland verbruikt flink wat energie. Buiten dat dit niet goed is voor je portemonnee, is het ook niet goed voor het milieu. Er zijn een veel verschillende manieren om je energieverbruik te verminderen.

Lees in dit artikel 5 handige tips.

Kies voor LED-verlichting

Een goede manier om energie te besparen is om alle lampen in huis te vervangen voor LED-lampen. Hoewel ouderwetse lampen een gezelliger en zachter licht geven, gaan ze wel een stuk minder lang mee en gebruiken ze meer energie. Let er ook op dat je lampen niet onnodig aan laat staan en zorg dat alle lampen uit staan als je de deur uitgaat.

Ga voor zonne-energie

Een van de effectiefste manieren om je energiegebruik te verminderen is door over te stappen op zonne-energie. Door zonnepanelen te kopen krijg je energie vanuit de zon, waar je niet voor hoeft te betalen. De zonnepanelen prijs is flink lager dan een aantal jaar geleden, waardoor je de investering gemiddeld in 7 jaar terugverdient. Wek je meer energie op dan dat je gebruikt? Dan gaat de overige energie het elektriciteitsnet in, waardoor een ander huishouden van jouw groene stroom profiteert.

Zet de wasmachine op een lagere temperatuur

Was jij je kleren altijd op 40 graden of hoger? Dan is het de moeite waard om dit aan te passen. Je was wordt net zo schoon wanneer je op 30 graden wast en je bespaart hier flink wat energie mee. Je wasmachine gebruikt namelijk de meeste energie om het water op te warmen. Heb je een eco-stand op je wasmachine staan? Probeer deze dan eens uit. 

Vervang je oude apparaten

De laatste jaren zijn veel huishoudelijke apparaten een stuk zuiniger geworden. Daarom is het goed om je oude apparaten te vervangen door nieuwe en zuinigere varianten. Denk bijvoorbeeld aan je koelkast, maar ook je cv-ketel en wasmachine zijn belangrijk. Wist je dat je met een nieuw apparaat tot wel 50% minder energie verbruikt? Dat is makkelijk besparen.

Zet apparaten helemaal uit 

Heb jij je televisie en andere apparaten altijd op stand-by staan, maar nooit helemaal uit? Doordat de stekker wel in het stopcontact zit, gebruikt je televisie nog wel flink wat stroom. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld je stereo en keukenapparatuur. Door de stekker uit het stopcontact te halen als je de apparaten niet gebruikt, bespaar je al snel een paar tientjes per jaar.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *