tips eenvoudig geld besparen

10 tips om eenvoudig geld te besparen

tips geld te besparen

Uitverkoop, zegels sparen, seniorenkorting, 2 voor de prijs van 1? Wij Nederlanders zijn gek op aanbiedingen, kortingen en extra’s.

En terecht, want wie een beetje handig shopt, bespaart euro’s. Dat is zeker handig als het economisch minder goed gaat. Bijna iedereen heeft in 2013 minder te besteden dan in 2012. Dat heeft het budgetinstituut Nibud berekend. Het is daarom goed om weer eens kritisch naar je uitgaven te kijken. Misschien kun je uitgaven verlagen, of zelfs schrappen. Om je op ideeën te brengen vind je hieronder 10 tips om eenvoudig geld te besparen.

 

1. Betaal contant

Tegenwoordig kun je bijna overal betalen met je pinpas. Natuurlijk een eenvoudige manier van betalen. Maar ben je je wel bewust van de bedragen die je uitgeeft? Door met contant geld te betalen, word je je bewust van je uitgaven. Stop bijvoorbeeld een vast bedrag per week contant in je portemonnee. Zo geef je niet meer uit, dan je wilt.

2. Maak een boodschappenlijst

Kom je ook altijd met meer boodschappen thuis dan je van plan was te kopen? Als je van tevoren een boodschappenlijst maakt, voorkom je overbodige aankopen. Je wordt dan niet verleid door aanbiedingen van producten die je eigenlijk niet nodig hebt.

3. Controleer uw autoverzekering

De premies van autoverzekeringen lopen in Nederland nogal uit elkaar. Is je autoverzekering nog wel zo goedkoop? Mogelijk kun je minder premie besparen door over te stappen. Je vergelijkt eenvoudig premies met de Autoverzekeringen vergelijker van de Consumentenbond.

4. Ook buitenshuis verzekerd

Als je een smartphone of tablet koopt, vraagt de verkoper meestal of je ook je apparaat wilt verzekeren. Dat is handig, maar betaal je dan geen onnodig hoge premie? Er zijn voordeligere alternatieven. Bijvoorbeeld een buitenhuisdekking als uitbreiding op je inboedelverzekering.

5. Spaar automatisch

Geld dat op je betaalrekening staat, geef je vaak ongemerkt uit. Zolang je saldo positief is, is het verleidelijk om toch die leuke trui of die bestseller te kopen. Als je elke maand een klein bedrag automatisch laat afschrijven naar een spaarrekening, spaar je eenvoudig een mooi bedrag bij elkaar. Altijd handig voor extra of onverwachte uitgaven.

6. Deel de kosten

Laat je de plafonds opnieuw verven of je tuinpad recht leggen? Informeer eens bij de buren of zij ook belangstelling hebben. Als je samen een vakman inhuurt, kun je meestal onderhandelen over een betere prijs. Ook het inkopen van materialen is over het algemeen voordeliger als het om grotere hoeveelheden gaat.

7. Laat spullen repareren

Iets dat stuk is, vervangen door een nieuw product, is een snelle oplossing. Maar iets laten repareren is wel zo milieubewust en ook nog voordeliger. In huis-aan-huisbladen vind je vaak adressen van kleine zelfstandigen die voor een gering uurtarief spullen repareren. Lukt een reparatie niet, dan kun je altijd nog nieuw kopen.

8. Koop ‘als beste getest’

Op zoek naar een waterkoker, een vaatwasser of een LCD-tv? Via de Consumentenbond of vergelijkingswebsites achterhaal je eenvoudig hoe bepaalde producten beoordeeld worden. Zo kun je zien dat een duur product niet per definitie een goed product hoeft te zijn. Verdiep je goed in de prijs-kwaliteitsverhouding voordat je een aankoop doet.

 9. Recht op toeslag

Voor alle belastingen die je moet betalen, krijg je keurig aanslagen thuisgestuurd. Heb je je echter wel eens verdiept in het recht op toeslag? In Nederland zijn veel regelingen om financiële ondersteuning te krijgen. Ga eens na op welke regelingen je recht hebt. De uitkomst is uiteraard geheel afhankelijk van je persoonlijke situatie.

10. Zet de verwarming lager

Een verwarmd huis koelt heel langzaam af. Je kunt gerust een uur voordat je naar bed gaat, de verwarming al lager zetten. Je merkt geen temperatuurverschil, maar bespaart wel op de stookkosten. Let er overdag op dat je de verwarming niet onnodig hoog zet.

 

Bron: Dorien Gransjean, ABN AMRO

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.