nelson mandela dag

Nelson Mandela Dag

Op 18 juli is het Nelson Mandela Dag of Mandeladay.

Deze dag is uitgeroepen door de VN en werd voor het eerst gevierd op 18 juli 2009, de verjaardag van Nelson Mandela. Een jaar daarvoor sprak hij de woorden: ‘It’s in your hands now’, waarmee hij bedoelde dat hij de strijd om sociale ongelijkheid aan te pakken, neerlegde bij de volgende generatie. Het is tevens een oproep om de wereld te blijven verbeteren.

De reden dat Nelson Mandela op deze dag herdacht wordt is dat hij een groot deel van zijn leven gegeven heeft aan de strijd voor apartheid in Zuid-Afrika. Hij was leider van de ANC, het Afrikaans Nationaal Congres. Vanwege zijn strijd werd hij in 1963 opgepakt en kwam pas in 1990 vrij. Tot 1984 zat hij gevangen op het beruchte Robbeneiland. Het ANC werd toen gelegaliseerd en ze wonnen in 1994 de verkiezingen. Mandela was van 1994-1999 president van Zuid-Afrika. In 1993 kreeg hij de Nobel Prijs voor de vrede.

Deze dag is meer dan een dag om alleen eer te betonen aan Nelson Mandela. De dag is bedoeld als inspiratie met al boodschap dat iedere persoon iedere dag wel iets goeds kan doen voor een betere wereld.

Meer informatie op de officiële website Mandeladay.com