Internationale Stotterdag

Op 22 oktober is het Internationale Stotterdag of de WereldDag van het stotteren en andere spraakgebreken.

Stotteren of een ander spraakgebrek uit zich bijvoorbeeld in het niet vloeiend kunnen spreken, hakkelen, klanken herhalen of woorden die lijken te blijven hangen. Bij mensen die stotteren komen vaker sociale angst, spreekangst, schaamte of depressies voor.

Wat is de oorzaak van stotteren?

De oorzaken van stotteren kunnen per persoon verschillen. Spreken is een ingewikkeld proces waarbij timing, coördinatie, ademhaling en het gebruiken van de juiste spieren een rol spelen. Bij mensen die stotteren gaat er bij dit proces iets mis in de hersenen. Ongeveer 5% van de kinderen stottert tijdelijk. Bij 1% ontwikkelt zich dit tot een blijvende stoornis. In sommige families komt stotteren vaker voor.

Jongens stotteren vaker dan meisjes

Dat komt omdat jongens een ander groeitempo hebben. Ze kunnen echte groeispurts hebben terwijl meisjes meer geleidelijk groeien. Tijdens een groeispurt (rond 3-4 jaar en rond 11 jaar) komt stotteren vaker voor.

Stottertherapie

Het is belangrijk voor kinderen die stotteren om zo snel mogelijk een therapie te volgen. Hoe langer een kind stottert, hoe kleiner de kans op volledig herstel. De therapie bestaat vaak uit ontspanningstechnieken en ademhalingsoefeningen om zo een goede adem- en spreektechniek aan te leren.

Op 22 oktober wordt sinds 1989 aandacht en begrip gevraagd voor mensen die stotteren of andere spraakproblemen hebben.

Meer informatie op de officiële website.

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuw artikelen ontvangen? Geef je op voor de nieuwsbrief...