zonnebrandcrème tegen rimpels

Zonnebrandcrème tegen rimpels

Je kan zonnebrandcrème gebruiken tegen rimpels. Dat is de opmerkelijke uitkomst van een nieuw Australisch onderzoek. Dagelijks gebruik van zonnebrandcrème tegen rimpels en veroudering van de huid lijkt een goede optie.

Dat de zon een belangrijke oorzaak is van veroudering van de huid is algemeen bekend. En ook dat je je huid moet beschermen tegen de schadelijke invloed van UV-straling van de zon met een zonnebrandcreme met behoorlijke SPF (Sun Protection Factor).

Dagelijks zonnebrandcreme

Wat tot nu toe niet zo duidelijk wetenschappelijk bewezen was, is dat dagelijks gebruik van een anti-zonnebrandcreme, die zowel tegen UV-B en UV-A stralen beschermt, rimpels en veroudering van de huid zo kan vertragen. Het volgende onderzoek heeft dat duidelijk gemaakt. Elke dag betekent dus ook als de zon niet schijnt.

Onderzoek over vierenhalf jaar

Het onderzoek werd uitgevoerd in Australie, waar ze natuurlijk heel wat zonuren hebben, en werd geleid door Adele Green van het Queensland Institute for Medical Research. Ze volgden 903 volwassenen in de leeftijd tussen 25-55. De helft ervan smeerde zich vierenhalf jaar lang dagelijks in met een anti-zonnebrandmiddel met een SPF van tenminste 15. Ze smeerden niet alleen het gezicht in, maar ook de nek, armen en handen. Ze deden dat meerdere keren per dag. De andere helft smeerde zich alleen in als ze de zon in gingen. Voordat ze hiermee begonnen werd van iedereen een afdruk met siliconen gemaakt waarop de diepte van de rimpels en oneffenheden goed te zien waren. Deze siliconen afdruk werd ook na vierenhalf jaar gemaakt en met elkaar vergeleken.

Resultaat

Na het vergelijken van de siliconen pads konden de onderzoekers concluderen dat bij iedereen (ongeacht leeftijd, sexe, roker, leefstijl) die vierenhalf jaar dagelijks trouw zonnebrandcreme gesmeerd had, de huid nauwelijks verouderd was. De huid was minder droog, elastischer en ook hadden zij minder last van pigmentvlekken. Een uitkomst die je toch wel opzienbarend kan noemen.

Tips

Wil je het ook proberen, dan moet je er wel wat voor over hebben.

  1. gebruik een anti-zonnebrandcreme van tenminste een SPF van 15, bij voorkeur 20 of 30.
  2. kies een zonnebrandcreme die zowel tegen UV-A en UV-B stralen beschermt.
  3. herhaal het insmeren vaker per dag en zeker na het douchen, handen wassen of als je gezweet hebt.
  4. misschien een idee om een niet te sterk geurende creme te gebruiken. Je wilt natuurlijk niet elke dag naar kokosnoot ruiken 😉

Publicatie van het onderzoek vind je hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *