Word je moeilijk bruin, heb je geen tijd om te zonnen of zit het weer tegen? Gebruik dan eens een zelfbruiner.

Als het mooi weer is wil je graag luchtig gekleed gaan, rokje aan of iets zonder mouwen. Alleen staat het een stuk minder leuk als je nog wit bent.

Zelfbruinen is dan de ideale manier om snel en veilig bruin te worden. Het heeft wel even wat tijd, aandacht en oefening nodig voor het beste resultaat. Lees hier de 10 stappen die je moet doorlopen.

2b2. Voldoende tijd en een goede voorbereiding

Met een goede voorbereiding en een goede uitvoering kun je perfect resultaat bereiken met zelfbruiners. Als je je daarentegen niet goed voorbereid begint of het gehaast en te snel wilt doen, loop je de kans dat je strepen en vlekken krijgt of er te oranje bij loopt.

 • In laten werken en drogen
  Kies dus een moment uit dat je de tijd hebt om je goed voor te bereiden en dat je minstens 90 minuten hebt om de zelfbruiner te laten intrekken en te drogen voordat je je kleding weer aan trekt.
 • Bruining begint na een paar uur
  Het resultaat van de zelfbruiner wordt meestal pas na een paar uur zichtbaar. Je kunt de meeste zelfbruiners dagelijks gebruiken tot je de gewenste kleur bereikt hebt.
 • Bijhouden
  Om te voorkomen dat de kleur langzaam vervaagt, herhaal je de behandeling nog 2 tot 3 keer per week om het bij te houden.
 • Niet op het laatste moment
  Wil je op een bepaalde dag een mooi kleurtje hebben begin dan een paar dagen van te voren. Je kunt de behandeling dan herhalen tot je tevreden bent over de kleur.