soorten foundation

Welke soorten foundation zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten foundations te koop. Zoveel soorten dat het soms moeilijk kiezen is.

Het is al lastig genoeg  om de goede kleur foundation te kiezen. Daarnaast zijn er ook nog allerlei verschillende soorten foundation. Helaas zijn foundations vrij prijzig en kan je ze niet allemaal uitvoerig uitproberen voor je ze koopt. Hopelijk helpt het overzicht hieronder je om een foundation te kiezen die bij jou en jouw huidtype past.

soorten foundation#1 Dagcrème met een tintje

Een gekleurde dagcrème of dagcrème met een kleurtje is de lichtste vorm van foundation. Hierbij zijn de dagcrème en de foundation in één product gecombineerd. Dit soort producten helpt je huid te hydrateren en te verzorgen. Het kleurtje dekt een beetje, maar verwacht er niet te veel van. Vaak bevatten dit soort dagcrèmes met een tintje ook nog een lage SPF (Sun Protection Factor), maar dit is meestal niet voldoende om je langdurig tegen UV-stralen te beschermen.

Samenvattend:

Een dagcrème met een tintje verzorgt de huid en egaliseert enigszins.

Dekking: lichte dekking
Finish: glanzend
Geschikt voor: Vrouwen met normale tot droge huid.

#2 Vloeibare foundation

Vloeibare foundation is de meest voorkomende soort. Ze zijn verkrijgbaar in pompjes en tubes waardoor ze makkelijk te doseren zijn. Vloeibare foundations hebben over het algemeen een goede dekking en blijven lang zitten Maar ook in deze vloeibare foundations kan je drie soorten onderscheiden:

  • Vloeibare foundation op waterbasis
  • Vloeibare foundation op oliebasis
  • Serum Foundation

*Vloeibare foundation op waterbasis

Foundations op waterbasis hebben meestal water (of aqua) als belangrijkste ingrediënt. Dit wil niet zeggen dat ze daarnaast helemaal geen olie bevatten. Als ze géén olie bevatten dan wordt dat duidelijk op de verpakking vermeldt.

Samenvattend:

De foundation op water basis kan er wat eerder droog uitzien.

Dekking: semi tot goede dekking
Finish: mat
Geschikt voor: Foundations op waterbasis zijn geschikt voor de normale huid tot vette huid

Tip: Meng je foundation op waterbasis met een druppeltje arganolie of andere huidolie naar keuze.

*Foundation op basis van (siliconen) olie

Foundations op basis van olie, bevatten vaak siliconen olie of minerale olie als basis. Minerale olie wordt gemaakt van aardolie en siliconen olie is een synthetische stof die helpt om de foundation gemakkelijk te verdelen. Er vormt zich een satijnzachte film over je gezicht waardoor je huid zacht aanvoelt. Dat laagje vormt een soort barrière waardoor vocht in je huid minder snel verdampt en waardoor vuil en bacteriën minder snel je huid binnendringen. Siliconen verzorgen de huid verder niet. De foundation moet wel weer goed verwijderd worden omdat het anders je poriën kan verstoppen.

Samenvattend:

De foundation op basis van olie voorkomt dat het vocht snel verdampt. Doordat het vocht in dit soort foundations de huid wat laat opzwellen, worden fijne lijntjes wat minder zichtbaar. Vaak zijn dit wel foundations die je voor gebruik moet schudden omdat de olie zich scheidt van de andere ingrediënten.

Dekking: goede dekking
Finish: glanzend
Geschikt voor: Foundations op basis van olie zijn geschikt voor de droge huid of de ouder wordende huid.

Serum foundation

*Serum foundation

Een vrij nieuwe soort foundation is de serum foundation. Zoals de naam al aangeeft bevat deze foundation een verzorgend serum die de huid voedt, verzorgt en hydrateert. Door de verzorgende ingrediënten voelt de huid fluweelzacht aan.

Samenvattend:

De Serum foundation verzorgt en zorgt voor dekking. Serum foundations bevatten vaak een goede SPF (Sun Protection Factor) en gaan veroudering tegen.

Dekking: medium tot goede dekking
Finish: mat of glanzend
Geschikt voor: Serum foundations zijn geschikt voor de normale huid, droge huid of de ouder wordende huid.

#3 Mousse foundation

mousse foundation

Mousse foundation is een vloeibare foundation die opgeklopt is met lucht. Dat maakt de foundation extra licht, glad en zacht. Het voordeel van mousse foundations is dat ze een mooi egaal en mat laagje op de huid leggen dat je niet ‘voelt zitten’.

Samenvattend:

Hoewel er een geschikte mousse foundation is voor elk huidtype, is het het meest geschikt voor de vette huid vanwege de lichte en luchtige structuur.

Dekking: medium tot goede dekking
Finish: mat
Geschikt voor: Mousse foundation is geschikt voor elk huidtype maar in het bijzonder voor de vette huid.

#4 Poeder foundation

Poeder foundation of compactpoeder is foundation in vast vorm. Makkelijk om mee te nemen. Het is eigenlijk foundation en poeder in één. Je brengt het aan met een poederkwast of make-up sponsje. Je gebruikt deze poeder als afwerkingslaagje om je make-up te fixeren en mat te maken.

Samenvattend:

Hoewel de poeder foundation meestal gebruikt wordt als afwerking, kan je, door verschillende lagen op te bouwen, wel een behoorlijke dekking krijgen. Nadeel van poederfoundation is dat het vaak wel wat op de huid blijft liggen.

Dekking: lichte tot medium dekking
Finish: mat
Geschikt voor: Poeder foundation is geschikt om je huid minder te laten glimmen. Dit heb je meestal nodig bij een iets vette huid.

 

stick foundationStick foundation

Foundation in stick vorm is makkelijk mee te nemen. Maar deze foundation in sticks is meestal wat droger en zwaarder op de huid. Ze smeren niet altijd heel goed uit. Ze zijn daardoor wel heel geschikt om oneffenheden te camoufleren of om donkere kringen onder de ogen te verhullen.

Samenvattend:

Foundation sticks zijn het meest geschikt voor de normale tot vette huid. Je kan de stick ook alleen voor probleemgebieden gebruiken. Camoufleer er oneffenheden mee en gebruik daarover een vloeibare of mousse foundation. Foundation sticks zijn minder geschikt voor de oudere huid met lijntjes en rimpels.

Dekking: goede dekking
Finish: mat
Geschikt voor: Foundation sticks zijn het meest geschikt voor de vette huid met oneffenheden en de vette huid.

waterproof foundation#5 Waterproof foundation

Dit is een foundation is langer en beter blijft zitten. Het laat zich niet wegspoelen door zweet of vocht. Dit soort foundation is daarom heel geschikt als het heel heet en vochtig weer is. Dit soort foundations laat zich wel moeilijk verwijderen. Afspoelen met water is niet genoeg. Waterproof foundation sluiten de huid meer af dan gewone foundations. Bovendien kunnen dit soort foundations je poriën eerder verstoppen en puistjes en irritaties veroorzaken. Ze zijn daarom minder geschikt voor iedere dag.

Samenvattend:

Waterproof foundations zorgen meestal voor een goede dekking die lang blijft zitten. Waterproof foundation kan je het best incidenteel gebruiken bij zeer heet weer of situaties waar je verwacht veel te zweten.

Dekking: goede dekking
Finish: mat
Geschikt voor: Er zijn waterproof foundations voor alle huidtypes.

minerale foundation#6 Minerale Foundation

Minerale foundation bestaat uit microdeeltjes van natuurlijke mineralen. Als je op zoek bent naar een natuurlijke hypo-allergene make-up met zo min mogelijk conserveermiddelen en geurstoffen dan is dit een goede keuze.

Samenvattend:

Breng de minerale foundation aan met een grote zachte make-up kwast.

Dekking: medium dekking
Finish: mat
Geschikt voor: Minerale foundations zijn er voor elk huidtype maar zijn vooral geschikt voor mensen met een gevoelige huid of die gevoelig zijn voor allergische reacties. Ze zijn minder geschikt voor de oudere huid.

#7 Glans foundation

Glans foundation bevat ingrediënten die extra licht vangen en daardoor lijkt de huid extra zacht en glanzend. Dit soort foundation kan je het beste plaatselijk gebruiken om een bepaalde delen te highlighten en zo een extra accent te geven. Kies een glans foundation één tint lichter dan je normale huidskleur.

Samenvattend:

Deze glans foundation is geschikt om bepaalde delen van het gezicht op te laten lichten en niet over het hele gezicht te gebruiken. Gebruik het als highlight op je jukbeenderen, onder je wenkbrauwen en op het puntje van je neus.

Dekking: lichte dekking
Finish: glanzend
Geschikt voor: glans foundation is geschikt voor elk huidtype

 

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *