foundation soorten

Welke soorten foundation zijn er?

Er zijn zoveel verschillende foundations te koop, dat het soms moeilijk kiezen is.

Het is al lastig genoeg  om de goede kleur foundation te kiezen, maar daarnaast zijn er ook nog allerlei verschillende soorten foundation. Helaas zijn foundations vrij prijzig en kan je ze niet allemaal uitvoerig uitproberen voor je ze koopt. Hopelijk helpt het overzicht hieronder je bij het kiezen van foundation die bij jou en jouw huidtype past.

soorten foundationGekleurde dagcrème

Een gekleurde dagcrème of dagcrème met een kleurtje is de lichtste vorm van foundation. Hierbij zijn de dagcrème en de foundation in één product gecombineerd. Dit soort producten helpt je huid te hydrateren en te verzorgen. Het kleurtje dekt een beetje, maar verwacht er niet te veel van. Vaak bevatten dit soort dagcrèmes met een tintje je ook enigszins tegen de zon met een lichte SPF, maar dat is meestal niet voldoende.

Geschikt voor:

Deze soort foundation is geschikt voor vrouwen met een vrij egale huid en weinig oneffenheden.

Vloeibare foundation

De meest voorkomende soort is vloeibare foundation. Deze foundation zit in een tube of flesje met pompje. Je brengt een paar druppels aan op je huid en verdeelt het over de huid. Voordeel van vloeibare foundation is dat het zich makkelijk uit laat smeren. Vloeibare foundation is er in verschillende soorten. De twee meest voorkomende zijn:

Foundation op basis van olie

Foundations op basis van olie, brengen meestal vocht in de huid en zorgen dat de huid wat voller wordt. De olie voorkomt dat het vocht snel verdampt. Doordat het vocht in dit soort foundations de huid wat laat opzwellen, worden fijne lijntjes wat minder zichtbaar. Vaak zijn dit wel foundations die je voor gebruik moet schudden omdat de olie zich scheidt van de andere ingrediënten.

Geschikt voor:

Foundations op basis van olie zijn geschikt voor de droge huid of de ouder wordende huid.

Matte foundation

Matte foundations zijn doorgaans op waterbasis en niet op olie-basis. Dit soort foundation droogt snel dus moet bij voorkeur snel aangebracht en goed uitgesmeerd worden. Dat kan met een sponsje of met je vingers. Deze matte foundations kan je makkelijker aanbrengen als je eerst een vochtinbrengende crème of primer aanbrengt.

Geschikt voor:

Matte foundations zijn geschikt voor de wat vettere huid.

Mousse foundation

mousse foundationMousse foundation is vloeibare foundation die opgeklopt is met lucht. Dat maakt de foundation extra licht, glad en zacht. Het voordeel van mousse foundations is dat ze een mooi egaal en mat laagje op de huid leggen dat je niet ‘voelt zitten’.

Geschikt voor:

Mousse foundations is geschikt voor alle huidsoorten. Ook voor de droge en ouder wordende huid omdat het makkelijk aan te brengen is en zich niet snel in groeven of lijntjes ophoopt.

 

Poeder foundation

Poeder foundation of compactpoeder is foundation in vast vorm. Makkelijk om mee te nemen. Het is eigenlijk foundation en poeder in één.

Geschikt voor:

Dit is het meest geschikt voor de vette huid. Je kan het gebruiken om door de dag heen je makeup wat bij te werken zodat het niet gaat glimmen. Het is minder geschikt voor de droge of oudere huid omdat die er snel poederachtig en droog uit gaat zien.

stick foundationStick foundation

Foundation in stick vorm is makkelijk mee te nemen. Maar deze foundation in sticks is meestal wat droger en zwaarder op de huid. Ze smeren niet zo gemakkelijk uit. Ze zijn daardoor wel heel geschikt om oneffenheden te camoufleren of om donkere kringen onder de ogen te verhullen.

Geschikt voor:

Foundation sticks zijn het meest geschikt voor de normale tot vette huid. Je kan de stick ook alleen voor probleemgebieden gebruiken. Camoufleer er oneffenheden mee en gebruik daarover een vloeibare of mousse foundation. Foundation sticks zijn minder geschikt voor de oudere huid met lijntjes en rimpels.

 

waterproof foundationWaterproof foundation

Dit is een foundation is langer en beter blijft zitten. Dit soort foundation is bijvoorbeeld geschikt als het heel heet en vochtig weer is. Dit soort foundations laat zich wel moeilijk verwijderen. Wat spoelen met water is niet genoeg. Waterproof foundation sluiten de huid meer af dan gewone foundations. Bovendien kunnen dit soort foundations je poriën eerder verstoppen en puistjes en irritaties veroorzaken. Ze zijn daarom minder geschikt voor iedere dag.

Geschikt voor:

Incidenteel te gebruiken bij zeer heet weer of situaties waar je verwacht veel te zweten.

 

minerale foundationMinerale Foundation

Minerale foundation bestaat uit microdeeltjes van natuurlijke mineralen. Als je op zoek bent naar natuurlijke make-up met zo min mogelijk conserveermiddelen en geurstoffen.

Geschikt voor:

Deze minerale foundations zijn het meest geschikt voor mensen met een gevoelige huid of die gevoelig zijn voor allergische reacties.

 

Glans foundation

Glans foundation bevat ingrediënten die extra licht vangen en daardoor lijkt de huid extra zacht en glanzend. Dit soort foundation kan je het beste plaatselijk gebruiken om een extra accent te geven. Kies een glans foundation één tint lichter dan je normale huidskleur.

Geschikt voor:

Deze glans foundation is geschikt om bepaalde delen van het gezicht op te laten lichten en niet over het hele gezicht te gebruiken. Gebruik het als highlight op je jukbeenderen, onder je wenkbrauwen en op het puntje van je neus.

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *