Trend: espadrilles

Espadrilles zijn populaire schoenen en ideaal om in de zomer te dragen. Je kent ze wel, canvas van boven en een zool van gevlochten touw. Aan dat touw danken ze ook hun naam. Ze zijn gemaakt van ‘esparto’ een stevig soort gras dat rond de Middellandse Zee groeit. Het canvas wordt met grote, zichtbare steken op de van touw gevlochten zool genaaid. Soms wordt er gebruik gemaakt van een band of veter die om het been gebonden wordt voor extra stevigheid.

Hieronder zie je vier variaties op de traditionele espadrille van Fred de la Bretonnière.

Oud, maar toch modern

Espadrilles zijn niet nieuw maar bestaan al eeuwenlang. Ze komen van oorsprong uit de Pyreneeën. De schoenen waren makkelijk en goedkoop om te maken en werden gedragen door boeren. Bewijs van het bestaan van de espadrille zoals we ze nu kennen, komt uit 1322. Maar eerdere vormen of voorlopers van deze schoenen bestaan al sinds 4000 jaar geleden.

Van boers tot modieus

Door de tijd heen is de espadrille steeds populairder geworden. Andere mensen dan boeren gingen de schoenen dragen en modeontwerpers gingen er mee aan de slag. Hierdoor zijn er eindeloos veel variaties ontstaan van zowel het materiaal als het model. Hierdoor zijn espadrilles modieus geworden en een ideale zomerschoen voor zowel vrouwen als mannen. Het idee om de espadrille van een sleehak te voorzien is bijvoorbeeld afkomstig van ontwerper Yves Saint Laurent.

Hieronder zie je vier variaties op espadrilles van het merk Shabbies die helemaal passen in het modebeeld van nu.

Andere materialen

De bovenkant wordt nu ook wel van hele andere materialen gemaakt dan canvas of katoen. Er wordt bijvoorbeeld leer of suède voor gebruikt. De gevlochten zolen die ooit van het esparto gras gevlochten werden, worden nu gemaakt van jute omdat dat goedkoper is. De zolen worden bovendien verstevigd met rubber of andere materialen. Dit alles heeft wel tot gevolg dat de espadrille niet meer goedkoop is. De prijs varieert van een paar tientjes tot honderden euro’s.

Espadrilles in de media

Dat de espadrilles gedragen werden in bepaalde films en tv-series heeft ook bijgedragen aan hun populariteit. Zo droeg Lauren Bacall espadrilles in de film Key Largo in 1940 en droeg Sonny Crockett ze in de serie Miami Vice.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *