Veel te dure spijkerbroek

Koop je ook vaak dure spijkerbroeken omdat je denkt dat ze een beter model hebben, langer mooi blijven en langer op kleur? Is een dure spijkerbroek echt beter dan een goedkope?

Het programma De Rekenkamer deed er een boekje over open.

 

Te dure spijkerbroek

De prijzen voor spijkerbroeken lopen heel erg uiteen. Zo heb je al broeken van rond de 10 euro  bij winkels als C&A, Zeeman en de Primark.  Maar voor designer jeans van merken als b.v. Replay en G-Star moet je al snel meer betalen dan 200 Euro. Is de kwaliteit van die dure broeken echt zo veel beter?

 

Prijs vs kwaliteit

Bij sommige goedkope broeken kan de kwaliteit zeker minder zijn. De stof kan minder stevig zijn, en de stretch van minder kwaliteit waardoor de broek eerder zal uitlubberen. Ook de kwaliteit van de verf  is soms minder waardoor je de kleur snel verwast. Is een spijkerbroek erg goedkoop, dan kun je er vanuit gaan dat hij in China of een ander lage-lonen land is gemaakt. Is een broek ergens anders gemaakt, dan betaal je  er meer voor. Dure broeken hebben vaak mooie stiksels en extra zakken. Maar dat je echt niet kan zien of een spijkerbroek 50  of 250 Euro heeft gekost, blijkt wel uit het fragment waarbij ze een spijkerbroekenexpert de test laten doen.

Je kunt de test ook zelf doen

 

Wat kost het om een spijkerbroek te maken?

Er komt best veel bij kijken voordat een spijkerbroek in de winkel ligt. Het begint allemaal bij de katoen, die moet verbouwd worden en geoogst, gesponnen en tot een stof geweven. De stof moet geverfd worden, er moet een model ontworpen worden en de spijkerbroek moet genaaid worden, daarna wordt de spijkerbroek behandeld met speciale technieken waardoor je kleureffecten, slijtplekken en rafels krijgt. Bij de hele goedkope spijkerbroeken kun je ervan uitgaan dat niet alle partijen even goed beloond zijn voor hun werk. En dat is wel iets om over na te denken. Echt leuk om een kijkje te nemen in de Chinese fabriek waar de spijkerbroeken gemaakt worden. Heel komisch dat het Chinese personeel zo hard moet lachen toen het meisje vertelde dat er in Nederland 260 Euro wordt betaald voor een bepaalde spijkerbroek die volgens hen niet meer dan 30 Euro had mogen kosten.

 

Welke spijkerbroek kies jij?

Het lijkt dus allemaal een kwestie van keus. Want afgezien van de allergoedkoopste broeken, is het niet het verschil in kwaliteit waar je meer voor betaalt. Wil je een duur merk?  Wil je de herkenbare zakken van b.v. Levi’s of een ander merk? Dan betaal je daar extra voor. Een te dure spijkerbroek kopen voor de kwaliteit lijkt echt niet nodig.

Wil je de aflevering terugkijken, dat kan hier