haarverf

Lang leve de haarverf

Laatst bijgewerkt:

Je haren verven, wie doet het niet?

Ik ken maar weinig vrouwen die gewoon hun natuurlijke haarkleur hebben. Er is tegenwoordig zo veel keuze in kleuren haarverf dat je je haar in iedere kleur kunt verven die je kan bedenken.

Of je nu je beginnende grijze haren wilt camoufleren of gewoon zin hebt in iets anders, als je eenmaal begint met het gebruiken van permanente haarverf, ben je haast verplicht om je haar te blijven verven.

Tenzij je het in een een kleur, dicht bij je natuurlijke haarkleur terug verft, zul je moeten wachten tot het uitgegroeid is. Maar als je altijd je je haar lange tijd verft, zul je op den duur merken dat je haar er onder te lijden heeft. Dat het droger wordt en misschien ook dunner. Reden genoeg om je geverfde haar goed te verzorgen.

Hoe werkt haarverf?

Haar bestaat voornamelijk uit keratine, een soort eiwit. De natuurlijke kleur (melanine) van je haar hangt van de combinatie en hoeveelheid van twee proteïnes eumelanine en phaeomelanine. De eerste zorgt voor een bruine en zwarte kleur, de tweede voor blond en rood haar. Als je ouder wordt neemt de kleur langzaam af. Als beide proteïnes afwezig zijn heb je grijs of wit haar.

Haarschubben openen

Of je het haar nu lichter wilt maken (bleken) of donkerder (verven) wilt maken, eerst moeten de haarschubben geopend worden. De haarschubben worden geopend door de een chemische reactie zodat de kleurstof zich kan verbinden met de middelste laag van het haar, de cortex.

Waterstofperoxide en ammonia

Permanente haarverf bestaat uit verschillende componenten. Een zuur (waterstofperoxide) en een base (ammonia). Daarnaast bevat het kleurpigmenten die voor de nieuwe kleur moeten zorgen.

Het percentage (3, 6, 9 of 12%) of sterkte van de ontwikkelingsvloeistof (waterstofperoxide) hangt af van het kleurverschil dat je wilt bereiken.

Door het mengsel zwelt de haar op waardoor de haarschubben open gaan staan. De ammonia en de peroxide samen zorgen dat de natuurlijke haarkleur (melanine) verdwijnt waarna de nieuwe kleurstof zich kan hechten aan de binnenkant van de haar. Een conditioner die je erna gebruikt, zorgt dat de schubben zich weer enigszins sluiten. Permanente haarverf is echt permanent, hoewel de meeste kleuren in de loop van tijd wel vervagen.

Bleken en ontkleuren

Je haar bleken of ontkleuren gebeurt met een hoog percentage waterstofperoxide. Er wordt alleen geen andere kleur aangebracht.

Verf zonder ammonia

Er zijn verschillende merken haarverf zonder ammonia. Deze gebruiken MEA of monoethanolamine om de haarschubben op een wat vriendelijker manier te openen. Deze soorten haarverf bevatten wel peroxide. Vaak zijn de kleurstoffen die worden gebruikt niet synthetisch maar natuurlijk en/of plantaardig.

Beperk de schade

Alhoewel de haarverf van nu van goede kwaliteit is, verzwakt het het haar toch, zeker bij permanent gebruik. Het is daarom belangrijk je haar goed te verzorgen. En de volgende tips in het oog te houden:

Tips

 1. Gebruik voedende shampoo’s en haarverzorgingsproducten speciaal voor gekleurd haar. Neem af een toe eens een henna haarmasker (kleurloos) om je haar extra te verzorgen.
 2. Verf je haar niet vaker dan eens per 4-6 weken, vaker is echt schadelijk voor je haar.
 3. Ga niet voor al te grote kleurverschillen in eens. Je haar meer dan een paar tinten lichter verven kan niet eens zonder je haar eerst te ontkleuren. Om van donkerbruin haar naar lichtblond haar te gaan moet je dus eerst ontkleuren en dat heeft schadelijke gevolgen voor je haar. Hoe groter het kleurverschil hoe groter de chemische reactie. Bovendien valt de uitgroei heel snel op.
 4. Pas op met zwemmen in sterk gechloreerd water als je geblondeerd haar hebt. Door een chemische reactie van het chloor met de chemicaliën bestaat de kans is dat het haar groenig wordt.
 5. Ben je een doe-het-zelf haarverver. Volg dan de gebruiksaanwijzing goed op. Let op dat de haarverf die je in de winkel koopt niet over de houdbaarheidsdatum heen is. Bewaar het niet op plaatsen met extreme temperaturen. De kwaliteit en de verfkracht gaan daardoor achteruit.
 6. Gooi restjes haarverf weg. De chemische reactie heeft al plaatsgevonden en daarom kan je het niet bewaren.
 7. Ben je niet tevreden met de kleur of mislukt het om een andere reden, ga dan niet direct weer opnieuw verven, je loopt dan de kans dat je haar broos wordt, afbreekt of uitvalt. Wacht een paar weken.
 8. Gepermanent haar dat ook nog geverfd wordt heeft dubbel te lijden. Wil je toch allebei doen, wacht dan zo lang mogelijk na het permanenten met verven en andersom.
 9. Is je haarkleur door te vaak coupe soleil te licht geworden. Vraag dan bij de kapper een keer om een coupe soleil, maar dan in je eigen haarkleur.
 10. Is de kleur te rood te fel naar je zin, was het dan met anti-roos shampoo, dit zwakt het rood snel af. Wil je niet dat je kleur haarverf vervaagt, gebruik dan juist geen anti-roos shampoo.

 1. Ik heb al ongeveer een half jaar ( misschien langer ) een pak schwarzkopf mousse in huis, in gesloten verpakking. Kan ik deze nog gebruiken? ik kan nergens een houdbaarheids datum vinden.

 2. Hey, ik heb een vraag en hopelijk heeft iemand hier antwoord erop!
  Ik heb me haar nu iets van 4x zwart geverfd.. Maar ik wil het weer wat lichter, want wil graag aubergine bruin. Maar dat pakt dus niet op zwart, helemaal niks pakt op zwart 😉 Ik heb dus op verschillende site’s gelezen dat head & shoulders anti roos shampoo je haar een stuk lichter maakt! Maar geld dat ook ervoor als je, je haar al een paar x zwart hebt gemaakt?? Hopelijk heeft iemand een antwoord! Groetjes.

 3. Ik heb van natura zwart haar en probeer het al een tijdje fel rood te krijgen. Maar geen enkel product neemt mijn haar op.

  1. @ Bani; met thuis producten zal dit niet lukken. Ik heb het zelf ook gedaan maar kreeg het ook niet rood. Daarna ben ik naar de kapper geweest (ik ging naar kinki) en nu heb ik felrood haar! 🙂 Dat is het beste wat je kan doen..

  2. @ bani van donker haar naar fel rood gaan is onmogelijk, zeker op haar dat ooit al eens gekleurd geweest is, dan moet je het eerst decaperen/ontkleuren en pas daarna een fel rood op zetten. bij een donker haar dat nog niet gekleurd is geweest kan je bij de kapper tot 5 tinten verlichten.

 4. 2 jaar geleden denk ik had ik donkerbruin haar en ik wou weer eens iets nieuws dus ben ik na de winkel gegaan om zoon ontkleuringspak te kopen, bij mij werkte die echt super zelfs iets te want men haar was zowat wit O.o met wat oranje

  nu heb ik dus zwart haar en wil ik naar blond (taylor momsen blond :))
  ik ben van plan het met anti-roos shampoo te gaan wassen
  (het zwart wordt daar lichter van)
  en het dan te onkleuren, een paar dagen te wachten
  dan weer ontkleuren
  paar dagen wachten en dan te verven
  en gewoon goed maskers erop doen enz.

  hopelijk heb ik nog haar over x’D

 5. Ik heb donker bruin haar en gister middag heb ik het een paar tinten lichter geverft. Vandaag wilde ik gaan zwemmen met mijn vriendin, alleen krijg ik dan geen groen haar? dat lijkt me echt heel erg!

  1. Beste Sonja ,
   Ik heb mijn haar pas bruin geverfd (was eerst blond) en ging toen zwemmen. Mijn haar was niet groen maar wel verkleurd. Het beste wat je kunt doen is het gwn heel goed wassen 2 á 3 dagen achter elkaar dat werkt erg goed bij mij, tien ik het roze had geverfd. Mijn kinderen zijn al een tijdje aan het zeuren of ze hun haar mogen verven. En dat had ik gister dus gedaan. Toen belde vanochtend een vriendinnetje op of mijn dochter mee mocht naar het zwembad. Ik was boodschappen doen en alleen mijn man was thuis. Kwam mijn dochter een uurtje geleden thuis met tranen in der ogen. Want ja der paarse dip dye was ineens geel. Morgen ga ik het weer opnieuw verven benieuwd of het nog wat word ?

 6. Meestal als je je haren zelf verf, zitten er altijd aan de hoofdlijn wat donkere vlekken. Wat het beste is wat je kunt doen is wat vaseline op de hoofdlijn smeren voordat je het gaat verven!
  Zodra je ermee klaar bent, kan je het er zo makkelijk vanaf vegen!

  -xxx-

 7. Ik heb heel donker bruin haar, bijna zwart. Graag zou ik mijn haren een paar tinten lichter bruin verven. Liever wil ik mijn haren niet permanent verven, kan ik ze ook semipermanent verven als ik een lichtere haarkleur wil?
  xx Lisa

 8. ik heb donkerbruin/zwart haar (geverfd) wil het een paar tinten lichter hebben dan moet ik het eerst onkleuren en kan ik het dan opnieuw verven …

 9. Ik heb men haar gekleurd in het blond eerst en toen had een kapster het verbrand dus heb ik het moeten laten knippen en verzorgen en nu heb ik fel rood als haarkleur ma na twee wasbeurten wordt mijn haar roze, wat kan ik hier aan doen???? HELP!!!!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *