Hakken en broeken op het werk, ja of nee?

In iedere branche zijn er weer andere regels over wat je als vrouw wel en niet mag dragen op het werk.

Zo kun je bij het ene bedrijf met een spijkerbroek en sneakers aankomen, bij het andere bedrijf moet je een rok en hakken dragen. Wat is verstandig en wat niet?

Broekendilemma

‘Een spijkerbroek is echt not done op kantoor’, toch? Tegenwoordig worden in de meeste branches, de spijkerbroek wel geaccepteerd zolang hij nog enigszins netjes is. Het hippe exemplaar met gaten kan je dus beter in je kast laten liggen maar een skinny zwarte jeans kan best. Uiteindelijk gaat het erom hoe je het combineert. Met een net bloesje erboven zien veel broeken er al gauw goed uit. Voor degene die zich echt aan strenge kledingeisen moeten houden, komt het goed uit dat de pantalon weer een comeback aan het maken is. Dit geldt overigens niet voor de korte broek, die kan eigenlijk nooit.

Hak of geen hak?

Het wordt gezien als de ultieme vorm van vrouwelijkheid: heels! ‘Hoe hoger de hak, hoe beter’, geldt voor sommige vrouwen. Of is dit wat je werkgever je influistert? Het dagelijks dragen van hakken gaat niet altijd zonder slag of stoot voor je voeten. Het is voor de vrouwen onder ons geen verrassing dat na een hele dag op hakken, je voeten niet hetzelfde aanvoelen als toen je ’s ochtends de deur uit ging. Heb je het idee dat dit bij jou nog heftiger is dan bij andere? Let dan op, want je kan serieuze voetproblemen of pijnscheuten in je rug of knieën krijgen bij het veelvuldig lopen op hakken. In dit geval kan je je werkgever ook verrassen met een paar stijlvolle damesschoenen die ook zonder hak representatief zijn voor op kantoor.

Praktisch versus zakelijk

In een aantal branches moet je niet als de vrouwelijkheid zelve voor de dag willen komen. Werk je bijvoorbeeld veel met je handen, dan is die rok niet altijd even praktisch. Maar zoals gezegd: extreem casual wordt door sommige werkgevers ook niet altijd op prijs gesteld. Zorg dus voor een goede balans tussen praktisch, casual en zakelijk. De mode van deze winter laat verschillende mogelijkheden zien op het gebied van zakelijke outfits die gegarandeerd voor iedereen wel wat te bieden heeft.

Weet je het niet?

Bij een nieuw bedrijf is het altijd maar afwachten wat de regels omtrent kleding zijn. Daarom is het verstandig om op je eerste werkdag zakelijk gekleed te komen, het liefst wel met die hakken aan. Zorg dat je een goede indruk maakt en observeer je collega’s. Zij weten wat er wel en niet mag en pas je daar later op aan.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *