haarverf

Haarverf, welke soort kies je voor jouw haar?

Laatst bijgewerkt:

Er zijn maar weinig vrouwen die geen haarverf gebruiken en gewoon hun natuurlijke haarkleur hebben. Er is tegenwoordig zo veel keuze in verschillende kleuren en soorten haarverf dat je je haar in iedere kleur kunt verven die je kan bedenken.

Reden om naar de haarverf te grijpen kan zijn omdat je je beginnende grijze haren wilt camoufleren of misschien heb je gewoon zin in een trendy kleurtje.

Soorten haarverf

Als je je haar van een andere kleur wilt voorzien, kan je kiezen voor:


*Permanente haarverf

Bij permanent haarverf is een alkalische stof nodig die de haarschubben opent zodat de haarkleur diep in het haar kan doordringen. Ammonia is zo’n alkalische stof. Maar ammonia stinkt en beschadigt je haar. Daarom zijn er ook ammonia vrije permanente haarverf. Als je je haar lichter wilt verven dan bevat de haarverf ook waterstofperoxide.

Permanente haarverf met ammoniak – Haarverf met ammoniak en waterstofperoxide en de haarkleur dringt diep in de haarschacht binnen. Permanente haarverf is blijvende haarverf die je niet uit je haar wast.

Permanente haarverf zonder ammoniak – Bij permanente haarverf zonder ammoniak, wordt de ammoniak vervangen door een andere alkalische stof, vaak monoethanolamine (MEA). Deze ruikt niet, maar is niet speciaal beter voor je haar. Volgens dit onderzoek, is het zelfs schadelijker dan ammoniak. (bron)

*Demi-permanente haarverf

Demi-permanente haarverf is een tijdelijke kleuring en minder schadelijk voor je haar dan permanente haarverf. Het bevat wel (een lage dosis) waterstofperoxide waardoor de kleur wat dieper in het haar waardoor. De kleur blijft vrij lang in het haar (tot 20 wasbeurten). Je haar kan door de waterstofperoxide wel permanent iets van kleur veranderen.

Semi-permanente haarverf

Semi-permanente haarverf zorgt voor een tijdelijke haarkleuring en bevat geen waterstofperoxide. Het vormt een kleurlaagje om het haar heen en dringt minder diep in het haar binnen dan bij de voorgaande haarverf soorten. Je wast het in een aantal keer wassen (maximaal 8-10 wasbeurten) uit je haar. Je eigen natuurlijke haarkleur komt weer helemaal terug na het uitwassen.

Hoe werkt haarverf?

Belangrijkste ingrediënten van haarverf en wat ze doen

  • Ammoniak is een base die de pH waarde van je haar verhoogt. Ammoniak zorgt ervoor dat het haar opzwelt waardoor de haarschubben zich openen.
  • Waterstofperoxide oxideert het haar, wat wil zeggen dat de melanine, het natuurlijke pigment in het haar, verwijderd wordt. Met andere woorden, het bleekt je haar.
    Waterstofperoxide is er in verschillende sterktes van 1% tot 12%. Hoe kleiner het kleurverschil dat je wilt bereiken, hoe lager het percentage dat waterstofperoxide dat je kan gebruiken. Hoe hoger het percentage, hoe schadelijker het is voor je hoofdhuid en haar.
  • Kleurstof – tenslotte bevat haarverf kleurstoffen. Deze kunnen natuurlijk of synthetisch zijn. Met name de synthetische kleurstof paraphenylenediamine (PPD) kan zorgen voor huidirritaties en allergische reactie.

Tegenwoordig komen er steeds meer natuurlijke haarverfproducten op de markt zonder ammoniak en peroxide en met natuurlijke haar- en huidvriendelijke producten.

Haarschubben openen

Of je het haar nu lichter wilt maken (bleken) of donkerder wilt maken (verven), eerst moeten de haarschubben geopend worden. De haarschubben worden geopend door de een chemische reactie van de ammoniak, zodat de kleurstof zich kan verbinden met de middelste laag van het haar, de cortex.

Zo werkt permanente haarverf

Door de ammoniak zwelt de haar op waardoor de haarschubben open gaan staan. De peroxide verwijdert het natuurlijke pigment, waarna de nieuwe kleurstof zich kan hechten aan de binnenkant van de haar. Een conditioner die je na het verven gebruikt, zorgt dat de schubben zich weer enigszins sluiten. Permanente haarverf is echt permanent, hoewel de meeste kleuren in de loop van tijd wel iets vervagen.

Zo werkt bleken en ontkleuren

Je haar bleken of ontkleuren gebeurt met een hoog percentage waterstofperoxide. Er wordt alleen geen andere kleur aangebracht.

Zo werkt haarverf zonder ammoniak

Haarverf zonder ammoniak wordt steeds meer populair. Ze gebruiken stoffen als MEA of mono-ethanolamine om de haarschubben op een meer haarvriendelijke manier te openen.

Haarverf zonder waterstofperoxide

Natuurlijke haarverf zoals van de merken Herbatint en Naturtint bevatten vaak wel waterstofperoxide, maar wel in een hele lage dosering. Gevolg is dat je minder grote kleurveranderingen, van ten hoogste twee tinten lichter of donkerder, kan bewerkstelligen.

De permanente haarverf van het merk Hairwonder en Wecolour is wel helemaal zonder ammoniak en waterstofperoxide. Ook de henna haarverf van het merk It’s Pure Organics is zonder ammoniak en waterstofperoxide en biedt toch grijsdekking.

Hoe ga je terug naar je natuurlijke haarkleur?

Als je eenmaal begint met het gebruiken van permanente haarverf, ben je haast verplicht om je haar te blijven verven.

Wil je snel terug naar je natuurlijke haarkleur, dan kan je je haar verven in een kleur die dicht bij je natuurlijke haarkleur ligt. Het alternatief is om te wachten totdat het uitgegroeid is.

Is haarverf schadelijk voor je haar?

Als je lange tijd je haar verft, zul je op den duur merken dat je haar eronder te lijden heeft. Door het verven van je haar zal het droger en breekbaarder wordt en meestal ook doffer. Reden genoeg om je geverfde haar extra goed te verzorgen en regelmatig te behandelen met een haarmasker en/of haarolie.

Beperk de schade door het verven van je haar

Alhoewel de kwaliteit van haarverf steeds beter wordt, verzwakt het toch je haar, als je het jarenlang gebruikt. Het is daarom belangrijk je haar goed te verzorgen. En de volgende tips in het oog te houden:

Tips om de schade van haarverf te beperken

  1. Zoek een natuurlijke haarverf, zonder ammoniak, waterstofperioxide en natuurlijk kleurstof.
  2. Gebruik voedende shampoo’s en haarverzorgingsproducten speciaal voor gekleurd haar. Neem af een toe eens een henna haarmasker (kleurloos) om je haar extra te verzorgen.
  3. Probeer je volgende haarverfbeurt zo lang mogelijk uit te stellen. Verf je haar zeker niet vaker dan eens in de 4-6 weken. Vaker is echt schadelijk voor je haar.
  4. Ga niet voor al te grote kleurverschillen ineens. Je haar meer dan een paar tinten lichter verven kan niet eens zonder je haar eerst te ontkleuren. Om van donkerbruin haar naar lichtblond haar te gaan moet je dus ontkleuren en dat heeft schadelijke gevolgen voor je haar. Hoe groter het kleurverschil hoe groter de chemische reactie. Bovendien valt de uitgroei heel snel op.
  5. Pas op met zwemmen in sterk gechloreerd water als je geblondeerd haar hebt. Door een chemische reactie van het chloor met de chemicaliën bestaat de kans is dat het haar groenig wordt.
  6. Ben je een doe-het-zelf haarverver. Volg dan de gebruiksaanwijzing goed op. Let op dat de haarverf die je in de winkel koopt niet over de houdbaarheidsdatum heen is. Bewaar het niet op plaatsen met extreme temperaturen. De kwaliteit en de verfkracht gaan daardoor achteruit.
  7. Gooi restjes haarverf weg. De chemische reactie heeft al plaatsgevonden en daarom kan je het niet bewaren.
  8. Ben je niet tevreden met de kleur of mislukt het om een andere reden, ga dan niet direct weer opnieuw verven, je loopt dan de kans dat je haar heel broos wordt, afbreekt of uitvalt. Wacht een paar weken.
  9. Gepermanent haar dat ook nog geverfd wordt, heeft dubbel te lijden. Wil je toch allebei doen, wacht dan zo lang mogelijk na het permanenten met verven en andersom.
  10. Is je haarkleur door te vaak highlights of coupe soleil te licht geworden, vraag dan bij de kapper een keer om lowlights waarbij bepaalde lokken in een donkere of in je eigen haarkleur geverfd worden.
  11. Is de kleur te rood te fel naar je zin, was het dan met anti-roos shampoo, dit zwakt het rood snel af. Wil je niet dat je kleur haarverf vervaagt, gebruik dan juist geen anti-roos shampoo.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *