haarverlies

Haaruitval

Een hoofd telt ongeveer 100.000 haren. Blonde mensen hebben iets meer haren; roodharigen iets minder. Per dag verliezen we 50 tot 150 haren.

Als het normaal is om 50-150 haren per dag te verliezen, dan is dat best veel. Vooral als je lang haar hebt en zo’n 100 haren per dag verliest, dan lijkt dat snel een hele bos. Je denkt dan misschien dat je last hebt van haaruitval, maar in de praktijk is dat niet het geval. Ook als je wat meer haar verliest bij het haren wassen is dat een normaal verschijnsel.

Normaal

Het is dus normaal om dagelijks veel haar te verliezen. Gelukkig groeien er normaal gesproken iedere dag ook weer evenveel nieuwe haren bij. Wordt dit evenwicht (tijdelijk) verstoord dan pas kun je spreken van haaruitval.

Duidelijke oorzaken

De oorzaken kunnen soms duidelijk zijn. Meer haaruitval komt vaak voor na een bevalling, bij bepaald medicijngebruik of tijdens een stressvolle periode en zelfs bij de wisseling van seizoenen. Met goede voeding, een aanvullende vitaminekuur en voldoende ontspanning zijn deze tijdelijke aanvallen van haarverlies meestal snel weer verholpen.

Mannen en vrouwen

Mannen hebben vaak naarmate ze ouder worden last van haaruitval op bepaalde plekken, de bekende startbanen en op de kruin van het hoofd. Ook vrouwen verliezen haar naarmate ze ouder worden alleen wordt deze haaruitval meer gelijkmatig verspreid over het hoofd zodat het wat minder opvalt. Wel kan het bijvoorbeeld opvallen dat de pony of haarvlecht dunner wordt. Vrouwen hebben wel meer mogelijkheden om met een andere haarstijl of ander kapsel dunner wordend haar te camoufleren.

Afkomst

Mensen van Aziatische afkomst hebben minder last van haaruitval en als ze er al last van hebben, dan gebeurt dat gemiddeld 10 jaar later dan op de gemiddelde leeftijd. Donkere mensen hebben 4 keer minder kans op abnormaal haarverlies dan blanke mensen.

Abnormaal?

Haaruitval komt vaak voor. Door het ouder worden, erfelijke factoren en door tijdelijke omstandigheden dat het meestal niet als ziekte wordt gezien. Er zijn wel ziekten en medicijngebruik waarbij haaruitval tot de symptomen kan horen.

Als haaruitval langere tijd blijft duren, en er geen sprake is van ziekteverschijnselen, kan het zinvol zijn te laten onderzoeken of er geen sprake is van infecties, hormoonstoringen of huidziekten. Ook ijzertekort lijkt een mogelijke oorzaak voor haaruitval te kunnen zijn.

 1. ik weet het nie
  ik weet aleen elke keer als ik men haare doe wasse en doe da maar 2 keer per week met de zelfde shampo trek ik zo en bos haar uit men haare heel da putje van de douch raakt zo verstopt weet nie wat ik moet doen daar tege en hoe da kan kan iemand mij helpe of advies geefe
  gr stefanie

  1. Wat het beste is voor je haar , is om het vaak te vlechten, kan in het weekend of een vrije dag. En weleens olijfolie in je haar kan geen kwaad, helemaal eigenlijk niet , cocosnootolie is ook zeer goed en verzorgend voor het haar. Blijf het borstelen, en zoek een ideale shampoo en conditioneer van het zelfde merk, dat is het beste ( voor mijn ervaring is dat het beste ) ☺️ Ik hoop dat mijn tips je geholpen hebben ! Veel haarplezier

 2. hallo,
  ik ben een jongen van 18jaar en merk dat ik tegenwoordig veeel meer haar verlies als normaal. als ik een paar keer met men handen door mijn haren ga kan het goed zijn dat er 8-10 haren uiteindelijk meegekomen zijn. ook als ik na het douche mijn haren komen komen er zo’n 15-20 haren mee. (abnormaal veel voor mij, aangezien ik normaal haast geen haren verlies). Dit is nu toch al een 1,5-2 maand zo het geval en nu wil ik toch graag er iets aan gedaan hebben.
  Ik zit wel net aan de unief en heb minder slaap als normaal. ik pak al vitaminesupplementen gedurende lange tijd dus denk niet dat het daaraan ligt.
  mvg
  -B-

 3. Hooi, ik ben 20 jaar,
  ik heb donker blond haar.
  ik heb sins augustus al last van haar uitval maar de laatste 2/5 week heb ik het heeel erg zo erg dat ik gewoon bijna een pruik kan maken.
  ik heb we veel medicijnen geslikt, waar onder oxynorm naproxen en mag beschermers. maar daar ben ik al 3 weken van af.

 4. hallo, ik ben 13 jaar en ik heb heel erg dun haar en ook haaruitval. ik had eerst heel lang,golvend\ krullend haar. maar ik heb het laatst geknipt omdat ik dacht dat het minder zou worden.maar nu heb ik nog steeds haaruitval toen ik nog lang haar had. en ik heb het gevoel dat mijn haar elke dag dunner wordt.

  wat kan ik doen ???

  1. hoi Kim, ik weet wat je kunt doen tegen het haaruitval maar ik weet wel waarom je dunner wordt wanneer het gaat groeien. Je haar word eigenlijk niet dunner maar omdat het steeds langer wordt gaat het steeds dunner lijken. Een paar jaar geleden kwam me haar tot me middel en het begon steeds dunner te lijken maar toen ik het had geknipt tot halverwege mijn rug was het gewoon net zo dik en veel als eerst

 5. hallo,
  ik ben een meisje van 16 (bruinhaar) en ik heb erg last van haaruitval, ik heb geen stress, geen bevalling gehad, ,maar heb wel ijzertekort..

  zijn er goeie tips, of shampoos die ikkan gebruik om mijn haar wat sterker te maken??

  1. Hallo MJ,

   als je zeker weet dat je ijzer tekort hebt dan moet je dit zo snel mogelijk aanvullen met ijzer rijke voeding of d.m.v. ijzer tabletten.
   Ijzer tekort is vaak een belangrijke reden voor haarverlies bij vrouwen…

   Vriendelijke groet,

   Drs. H. Eberson,

   haartransplantatiearts.com

 6. Hoeveel kans op haaruitval heb je als je 4 x minder kans hebt dan een ander. Stel de ander heeft 10 % kans. Dan heb jij 4 x 10 % minder kans, = -30% kans op haaruitval. Maar als de schrijver 2,5 % bedoelt moet hij of zij dit ook zeggen. B.v. door te zeggen dat de bewuste groep een kwart van de kans heeft van de andere groep.
  Nederlands is niet moeilijk. Maar er zijn te veel mensen die willen rennen voordat ze kunnen lopen….

  1. Nou in gewoon Nederlands betekent 4 keer minder kans toch gewoon 25% minder. Dus de normale kans gedeeld door vier. Je moet het niet moeilijker maken dan nodig lijkt me.

  2. Daar zit hem nu net de kneep. In gewoon Nederlands is 4 keer minder fout. Als dit verkeerde taalgebruik wordt doorgevoerd naar andere zaken kan dit leiden tot misverstanden. Het is dus zaak om meer aandacht te besteden aan de Nederlandse taal.

 7. HELP MIJN HAAR!?

  help ik heb echt hulp nodig;
  ik ben 20 jaar en heb in de afgelopen jaren mijn haren best wel veel geverft waaronder ook blonderen en bleken. (zodat ik met kleurspoeling mijn haar in velle kleuren kon krijgen)
  alleen nu na een tijdje verlies ik hele plukken
  het lijkt wel alsof mijn haar gewoon afbreekt want boven op mijn hoofd bij de kruin ook zegmaar,
  daat heb ik nu een hele stuk dat nog maar 5cm lang is ipv 16/20cm lang zoals de rest.
  en dit heb ik niet zo geknipt en het is ook geen nieuw haar lijkt mij,.
  maar verder nog.
  als ik mijn haar was dan voelt het heel erg aan als stro, zelfs met cremespoeling voelt het nog als stro (zelfs als ik probeer 3x met creme spoeling) het werkt gewoon niet meer zoals eerst.
  maar ook doet het nog eens pijn op mijn hoofdhuid.
  ik ben bang dat ik kaal word op die plek en ben daar erg bang voor.

  ik heb dun en weinig haar en gebruik dagelijks clip-in extensions (dat zit nog een heel stuk onder de korte plukken dus daar zal het niet door komen lijkt mij.)

  maar in iedergeval ik hoop dat iemand mij hier zo snel mogelijk mee kan helpen het is echt een noodgeval.

  bedankt.

 8. ik heb golvend haar en zwart haar maar als k me haar gewassen heb heb k veel haaruitval ik gebruik andrelon shampoo is dat wel goed?
  en als k me haar 1 dag niet was is het vettig de volgende dag hoe komt dat?

  1. @weetniet
   misschien komt het dat je haar zo vettig is omdat je te veel stylingsproducten gebruikt of omdat je te veel shampoo gebruikt bij het wassen? probeer eens een voedende shampoo, maar gebruik er niet teveel van

  2. Andrelon is niet zo een goede shampoo. Ik zou als ik jouw was mijn haar wassen met een speciale shampoo voor vettig hoor. Ik raad je fa aan. Fa is nu in de aanbieding bij Kruidvat ik wens je veel succes ^^

 9. Hallo allemaal,
  Ik ben een jong meisje van 15 jaar..
  Ik heb middellang haar.. Krullend & pluizig..
  Ik heb dus ook last van haaruitval, maar alleen als ik me
  haar uitkam. (Na het douchen ofzo) wat kan ik het beste doen?? Misschien wat voor shampoo ik kan gebruiken ofzo??..
  Bedankt!!.. Groetjes Janine

 10. Ik heb zelf veel last van haaruitval en ben daarvoor naar de kapper gegaan. Die vertelde dat het kan liggen aan bepaalde medicijnen, aan narcose, stress, als gevolg van lijnen en bij vitamine B tekort. Als je ook last hebt van dunne nagels die snel splijten, dan moet je vitamine B gaan slikken (dus niet multivitamine!).

 11. Een goed middel tegen haaruitval is Hairv.Ik had ook veel last van haaruitval en heb al veel middeltjes geprobeerd maar niets hielp.Dit middel wel want ik heb er nauwelijks nog last van.Ze hebben verschillende lotions ook voor haaruitval bij vrouwen.Het is ook niet schreeuwend duur dus ik zou zeggen probeer het eens,mij helpt het in ieder geval wel ik zal de link plaatsen dus kijk maar eens hairv.nl

 12. Mijn clienten hebben ook veel last van haaruitval problemen. De oorzaken ervan zijn zeer uiteenlopend. Een mooi overzicht van deze oorzaken vond ik hier: haaruitval-bron.nl/

  Groeten,

  Dr. de Jong

 13. Hallo,

  ook ik heb te maken met haaruitval. Ik ben nu 46 jaar en het begon bij mij op de kruin toen ik 35 werd. Verschillende producten heb ik geprobeerd maar mijn haaruitval werd niet minder. Teveel haar voor een haarstukje had/heb ik nog en geld voor een haartransplantatie heb ik helaas niet. Via een vakantie in Zwitserland kwam ik in contact met een kapster die het product SYRA Hair verkocht. Dit is een haar verdichter en ondanks dat ik niet geloofde dat er haar uit een spuitbus kan komen was ik nadat ze me insproeide direct “verkocht”. Het werkt echt, in ieder geval bij mij en ik voel me duidelijk beter en zelfbewuster. Het is geen haar groei middel maar een haarverdichter en houd 3-5 dagen, dan was ik het er weer uit. De sproeimethode duurt niet langer dan 2 minuten en ik heb weer vol haar. Nogmaals, het werkt bij mij maar ik denk dat het niet voor iedereen is. Maar proberen kun je het. Groetjes, Johan

 14. Hallo,

  Ik ben een jonge vrouw van 25 jaar en heb de laatste jaren te kampen gehad met ernstige haaruitval. Inmiddels draag ik een volledig haarwerk. Het is erg moeilijk om als vrouw zijnde te moeten leven met haaruitval. Haar is nu eenmaal erg belangrijk voor ons.
  Twee jaar geleden ben ik een lotgenotensite begonnen voor vrouwen met haaruitval, hier kunnen ze ervaringen delen, steun vinden bij elkaar en de nieuwste informatie lezen over de ontwikkelingen in de medische wereld voor wat betreft de strijd tegen haaruitval.
  Mochten er vrouwen zijn die met een vraag zitten of gewoon een kijkje willen nemen, hier is de url naar de website. Misschien dat wij jou kunnen helpen om jouw haaruitval een plekje te geven!

  Liefs een lotgenoot, Myllie

  alopecia-androgenetica.info

 15. heey ik ben 21 jaar ik heb al sinds mijn 18e last van haaruitval
  ik had heeeel mooi lang dik haar maar nu moest ik het wel kort knippen vanwege me haaruitval en het is nu een klein bosje. Ik dacht dat het aan de pil zou liggen ik ben er nu 3 weken mee gestopt, maar zie nog geen verbetering. Dus ik weet het niet meeer!!!

  1. Hoi Mil,

   Wat rot voor je!

   Je bent 21 en in de bloei van je leven!

   Ik zou echt even mijn tips lezen, mijn reactie verderop…bijna onderaan de reacties op haaruitval en ook kijken naar welke middelen je gebruikt. Let goed op wat erin zit. .Zie ook mijn reactie. Veel haar gaat stuk door SLS!

   Daarbij..
   Silica pilletjes proberen bij de G&W winkel (www.gezondheidswinkel) kan ook heel goed voor je zijn.

   Heb je dit allemaal gedaan en werkt het nog niet?

   Dan kan het ook aan je hormoonspiegel liggen. Je kan dan het beste naar je huisarts gaan en vragen om een doorverwijzing naar de dermatoloog.

   Zorg goed voor jezelf,
   Je bent de moeite waard! 🙂

 16. hallo,
  ik ben nina, 15 jaar oud.
  ik heb lang stijl bruin haar.
  Het probleem met mijn haar is dat de allervoorste haren op mijn hoofd afbreken waardoor ze recht omhoog gaan staan.
  ik kan dit met mousse en gel wel naar achteren krijgen maar na een paar uur staan ze weer recht omhoog.
  Het is niet een heel groot probleem maar is er iemand die mij kan helpen?!

  Greetz, Nina

  1. Hoi Nina,

   Wat een vervelend probleem, ik kan me voorstellen dat je daar wel een oplossing voor wilt.
   Ik vraag me wel af, gebruik je een stijltang of heb je je haar onlangs nog geverfd?
   Teveel hitte of veel agressieve middelen in je haar doen je geen goed.
   Ik zou je willen adviseren om eens naar de gezondheidswinkel te gaan en daar te vragen naar Silica pilletjes. Mijn zusje heeft dit ook geadviseerd gekregen voor haar haar dat na ongeveer 4 cm zo maar afbreekt..en anders eens langs de huisarts voor een doorverwijzing naar de dermatoloog.
   doen hoor, je bent nog hardstikke jong en met zulk mooi lang haar, daar wil je van genieten toch?

   Fijne dag! groetjes M.

 17. Lees dit eens!!

  Wat veel mensen niet weten….

  In veel haarshampoo’s zit SLS ..(Sodium Laureth Sulfate) maar ook parabenen. SLS is de grootste.. boosdoener,
  TROEP dus.

  …en ik ben eens langs al die “goedbedoelde” populaire merken gegaan en heb gekeken op de ingrediëntenlijst. Zou je zelf ook kunnen doen..
  Zelfs als er op het etiket staat biologisch…als er SLS in zit. is het gewoon slecht. Rotzooi!

  Als je bedenkt hoe vet een garagevloer kan zijn, en dat daarvoor SLS wordt gebruikt om het schoon te maken, hoe vet moet jouw haar wel niet zijn, voordat je dat nodig hebt??

  Conclusie.. je over-reinigt je hoofdhuid zó aggressief dat het problemen kan veroorzaken op langere termijn..

  Dus mijn tips zijn:

  1. vermijd alle haarproducten waar SLS en parabenen in zitten. Dan ben je al een eind op de goede weg 😉 En dat zijn er al een héééééleboel!

  2. Daarnaast was je haar minder vaak. Het is namelijk een vicieuze cirkel waar je in beland. Je haar produceert namelijk talg zodra je het gewassen hebt, dus hoe vaker je wast….. juist ja… hoe sneller de talg aanmaakt.. (dat vette gevoel op je hoofd) 😉
  Goede reden voor die leuke beanie, stoere cap of mooie hoed, .. want je kan het beste even door die vetheid heen, Dus kam gewoon je haar, het is een ideale gel 😉 Dat dan weer wel. ..

  3, Koop shampoo bij de Tuinen.. Ook wel Holland en Barret (?) van eigen merk. Daar zit als een van de weinige shampoo’s géén SLS en parabenen in. Goed spul! En niet duur en je kan er lang mee.
  Wist je dat zelfs in shampoo’s van de kapper (die dure, je weet wel..) vaak ook nog SLS zit?

  4. Ga eens langs de gezondheidswinkel (www.gezondheidswinkel.nl en schaf jezelf Silica pilletjes aan. Geheel natuurlijk en goed voor je haar en nagels. (prijs per okt ’16 100mg. 100 stuks a € 9,95) Dat is nog niet eens een cent per pilletje..
  Goed voor jezelf zorgen kost een stuk minder dan je nu wrs in de kast hebt staan aan gels, haarconditioners, haarcrèmes etc…

  Je zult merken;

  1. dat je hoofdhuid (jeuk enzo..) minder gevoelig is.
  2. je haar groeit sneller (ja echt!! Ik heb het gemerkt)
  3. je haar is voller.
  4. MINDER HAARUITVAL!

  SUCCES!!!

  1. Je zegt “koop eigen merk shampoo van de tuinen omdat dat daar geen sls in zit” maar ze hebben 3 soorten eigen merk shampoo en in alledrie zit sodium laureth sulfate.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *