over haar

Fabels over haar

Er bestaan hardnekkige fabels over haar. Maar het feit blijft, dat haar niet leeft. Je kunt het wel goed verzorgen zodat het er op zijn best uitziet.

Knip je haar vaker, dan groeit het sneller

Je hebt het vast ook wel eens gehoord: als je je haar vaak knipt, groeit het sneller en wordt het uiteindelijk langer en gezonder. Deze fabel komt waarschijnlijk van de baardgroei bij mannen, als het baardhaar geschoren wordt komt het dikker terug, maar dit gebeurt door het effect van mannelijke hormonen. Het gaat niet op voor het haar op je hoofd.

Gelukkig niet, want deze zelfde hormoonactiviteit zorgt ervoor dat het haar later dunner wordt en uitvalt op bepaalde plaatsen op het mannenhoofd. Vrouwen kunnen hier op latere leeftijd ook wel enigszins last van krijgen maar veel later en in mindere mate.

Door je haar te knippen wordt het dus alleen korter, het heeft geen enkele invloed op de groei.

Maximale lengte van je haar

Sommige vrouwen hebben haar tot op of over hun hun billen. Misschien denk je dat dat een kwestie van tijd is en dat iedereen zo’n lengte kan bereiken. Dat is een misvatting. De maximale lengte die je haar kan bereiken is erfelijk bepaald en daar valt niets aan te veranderen.

Regelmatig knippen is belangrijk voor mooi haar

Je kunt je haar natuurlijk knippen als het beschadigd is door permanent, verven of uitdrogen, maar normaal gesproken hoef je je haar alleen maar te knippen als je er een bepaald model in wilt hebben.

Haar kan veel vertellen

Een haar kan je veel vertellen. In een haar kun je zien of iemand drugs of medicijnen heeft gebruikt en of je een tekort hebt aan bepaalde vitaminen en mineralen. Wat een haar niet kan vertellen is het geslacht van de eigenaar.

Haar en verf

Naar schatting verfden in de jaren ’50 ongeveer 5% van de vrouwen hun haar. Tegenwoordig wordt dit percentage geschat op 75%. Vroeger verfde men vooral het haar om grijs haar te verbergen.

Haar en persoonlijkheid

Iedereen kent wel de grapjes over blondjes die niet de slimste zijn. Hoewel dit niet op feiten gebaseerd is, heeft je haarkleur wel invloed op de manier waarop anderen je zien en denken hoe je bent. Zo wordt gedacht van blonde vrouwen dat ze meer flirten en wat oppervlakkiger zijn, terwijl vrouwen met bruin haar eerder serieus en slim gevonden worden. Vrouwen met rood haar worden vaker gezien als sterk en eigenzinnig.

Haar en warmte

Je haar groeit sneller bij warm weer. Dat komt omdat hoge temperaturen de haargroei stimuleren. Aan de andere kant heeft haar een isolerende werking voor je hoofd. Dat heeft je hoofd ook wel nodig omdat het geen vetlaagje heeft dat je beschermt tegen de kou zoals andere lichaamsdelen dat wel hebben.

Haar leeft niet, het is dood

Je haar kan niet gezond of ongezond zijn, want je haar leeft niet. En dat is maar beter ook, anders zou je het wel voelen als het geknipt werd. De staat van het haarzakje dat zich onder de huid bevindt, moet de juiste voedingstoffen krijgen van binnenuit om sterke haren te laten groeien. En je moet je haar goed behandelen om te zorgen dat het niet beschadigt en er goed uit blijft zien. Je kan wel zeggen dat haar er gezond uitziet als het mooi glanst en in goede conditie is.

Wel en niet doen

Wat kan je wel doen om je haar niet te beschadigen en te voeden van binnenuit.

  • Wees er zeker van dat je dagelijks voldoende vitaminen binnenkrijgt, en slik desnoods extra multivitaminen die zink en biotine (vroeger vitamine H genoemd) bevatten, deze zijn in het bijzonder goed voor je haar.
  • Kam en borstel je haar niet te hard en te vaak. Iedere keer dat je je kam of borstel erdoor haalt beschadig je je haren. Gebruik een goede borstel van natuurlijk materiaal, zonder scherpe plastic of metalen punten.
  • Neem goede verzorgingsproducten. De reden hiervoor is dat goedkope shampoos te harde, agressieve bestanddelen bevat die je haar uitdrogen en daardoor splijten en afbreken in de hand werken.
  • Gebruik geen strakke elastieken, haarbanden, hoeden, petten, enz. Deze zorgen ook voor gebroken punten en afbreken.

meer tips voor mooi haar lees je hier

wat vond je ervan?

  1. Ik hoor ook veel van deze fabels om mij heen. Ik dacht zelf ook dat wanneer je vaker je haar knipt, het ook sneller gaat groeien. Goed om te weten het niet waar is. Natuurlijk is je haar kwaliteit wel altijd beter wanneer je vaker naar de kapper gaat.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *